Sveriges utsläpp måste minska med 21 procent i år
Det går inte att vänta längre – landets utsläpp måste sjunka dramatiskt redan under 2022. Nu måste Sverige införa en bindande nationell utsläppsbudget, anser WWF.
En nationell klimatbudget är något som länge efterfrågats inom miljörörelsen och röstades fram som ett av de viktigaste förslagen på årets Klimatriksdag.
Nu presenterar WWF just en sådan, framtagen av klimatforskare från Uppsala universitet. Enligt budgeten behöver Sverige minska sina utsläpp med över 20 procent varje år för att bidra rättvist till Parisavtalet. Om det inte sker kommer utsläppen behöva minska ännu mer kommande år.
En koldioxidbudget kan göra det möjligt att syna den samhällsutveckling och de politiska åtgärder som i över 30 år har bidragit till att utsläppen fortsatt att öka globalt. Den nationella koldioxidbudgetens storlek bygger på en rad avvägningar. Men om vill vi leva upp till våra åtaganden i Parisavtalet, utan att förlita oss på en planetär utbyggnad av teknik som ännu inte är beprövad för upptag och lagring av koldioxid, så blir intervallet betydligt snävare, säger Isak Stoddard, doktorand vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom budgeten.
Med nuvarande utsläppstakt kommer budgeten vara tömd redan 2025. WWF kräver att Sverige inför valet inför en nationell utsläppsbudget i linje med deras förslag.
Om vi inte själva når våra åtaganden i Parisavtalet kan vi inte förvänta oss att andra länder gör det heller. Därför behöver Sverige gå före och införa en nationell koldioxidbudget som kräver årliga utsläppsminskningar på mer än 20 procent om vi ska vara ärliga med att vi försöker hålla oss till 1,5-gradersmålet, säger Madeleine van der Veer, ansvarig för samhällspolitik på WWF.
Som ytterligare verktyg finns också nystartade Klimatkollen som beräknar klimatbudgetar för landets alla 290 kommuner. Med nuvarande utsläppstrend kommer de lokala koldioxidbudgetarna i genomsnitt att vara slut år 2027.
Nu krävs enorma insatser för att vända utsläppsbanan.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till