Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Swish mer klimatsmart betalning än sedlar och mynt

    Klimatbov Foto: IK Koskinen

    Digitala betalningar som e-fakturor och Swish är grönare betalningsmetoder än kontanter. Det visar en ny studie som forskare på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, gjort på uppdrag av Riksbanken.

    Att kryptovalutor som bitcoin är en riktig klimatbov har Supermiljöbloggen skrivit tidigare om. Koldioxidavtrycket kopplat till bitcoin är nu uppe i nästan 90 megaton vilket är nästan dubbelt så mycket som Sveriges territoriella utsläpp. Riksbanken, som planerar en svensk ”e-krona”, har därför beställt en forskningsrapport för att försäkra sig om att det inte skulle leda till liknande problem.

    Orsaken till att kryptovalutor drar så mycket energi är att alla led i en transaktion ska verifieras vilket ställer stora krav på data och internetkapacitet, förklarar Niklas Arvidsson, professor på Institutionen för industriell ekonomi och management, i en artikel på KTH:s hemsida.

    Niklas Arvidsson har lett studien, där forskarna undersökt miljöpåverkan av betalningsmetoder som kontanter, bankkort och olika typer av digitala betalningsmetoder. De har tagit hänsyn till transaktionernas klimatavtryck men även tillverkningen av plastkort, sedlar, mynt och transporter. Och genomgången visar att kontanter är den mest utsläppsintensiva metoden, följt av betalappar och kortbetalningar. Längts ned i utsläppsligan ligger gireringar som e-fakturor och Swish.

    Material och transporter ökar utsläpp från kontanter

    Att kontanter är värst beror framförallt på att de måste transporteras över landet. Om de tunga värdetransporterna skulle drivas med el eller biobränsle skulle den utsläppsposten kunna minska. Men tillverkningen bidrar också: Sedlarna görs framförallt av bomull, vilket kräver stora mängder vatten och kemikalier, och metallerna i mynten måste utvinnas.

    Bankkort är tillverkade av plast, har metalldelar, och kräver både transporter och kortläsare som drar energi.

    – Med betalapparna är tanken att du ska slippa plastkort. Att de ändå har ett större klimatavtryck än kort beror på att om du använder tex Apple Pay har bankerna haft som rutin att skicka ut plastkort, men detta kommer gradvis att fasas ut, säger Niklas Arvidsson.

    Faktarutan

    Betalmetoderna med högst utsläpp:

    1. Kontanter

    2. Betalappar

    3. Kort

    4. E-faktura

    5. Swish

    Källa: Kungliga Tekniska Högskolan

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.