Tänk på tumlarna – sänk farten, rapportera döda tumlare och stäng av ekoloden
I Östersjön finns en av världens minsta valar, östersjötumlaren, men arten är nu akut hotad med enbart några hundra individer kvar. I kampen för att bevara tumlarna i Östersjön uppmanas nu bland annat till sänkt hastighet, att döda tumlare ska rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt och att båtarnas ekolod ska stängas av.
I Artdatabanken är tumlaren rödlistad. Där står också att Östersjötumlaren, det vill säga den distinkta population av tumlare (Phocoena phocoena) som lever i Östersjön, är en av de mest hotade populationerna av större djur som finns i Sverige. De huvudsakliga hotfaktorerna som anges i Artdatabanken för Östersjötumlaren är miljögifter, fiske (att den fångas som bifångst) samt ökande bullerstörningar.
En kampanj för att rädda tumlarna i Östersjön är Tänk på Tumlarna. Det är ett samarbete mellan länsstyrelsen på Kullaberg, Kustbevakningen, Lunds Universitet, Naturhistoriska riksmuseet, Statens veterinärmedicinska anstalt och Kullabergsguiderna. Syftet med initiativet är att genomföra miljöfrämjande åtgärder samt att sprida information till allmänheten. Bland annat uppmanar kampanjen till sänkt fart för båtar kring simmande tumlare, att avstånd ska hållas till dem och att fynd av döda tumlare ska rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt så att dödsorsaken kan kartläggas.
Ytterligare en uppmaning från kampanjen Tänk på Tumlarna är att båtars ekolod ska stängas av då dessa påminner om tumlarnas egna ljud för att hitta och fånga fisk att äta, för att navigera och för att kommunicera med varandra. Båtars ekolod riskerar att göra det svårare för tumlarna att hitta mat och kommunicera. Enligt kampanjen startar båtars ekolod automatiskt när övriga instrument sätts på och uppmaningen är därför att stänga av det när det inte behövs.
Den sistnämnda uppmaningen, att stänga av ekolodet, har bland annat uppmärksammats av färjebolaget Forsea ferries som trafikerar sundet mellan Helsingborg och Helsingör. Bolaget har nu gått ut med att de stänger av sina ekolod.
Vi har inte varit medvetna om att det varit ett problem. Just det här med ekolodets påverkan var vi inte medvetna om. Nu har vi tagit del av ny information som gjort att vi fattat det här beslutet, säger Anna Prytz, hållbarhetsansvarig på Forsea ferries till SVT.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till