Think Pink symtom på systemfel
11 personer som varit verksamma i företaget Think Pink åtalas nu. Företaget har placerat avfall i sammanlagt 15 kommuner runt om i Sverige och målet är det största hittills i Sverige.
Det är kommunerna Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar som drabbats av de misstänkta miljöbrotten. Av de 11 åtalade misstänkts fem personer för grovt miljöbrott och fyra av dessa har även delgivits misstanke om ekonomisk brottslighet. Bland de fem personer som beskrivs som mest aktiva och som åtalats för grovt miljöbrott finns de två grundarna Bella Nilsson och Thomas Nilsson. Samtliga åtalade nekar till brott.
Rosa material i byggsäckar
Think Pink grundades 2012. Företaget erbjöd återvinning av byggmaterial i byggsäckar. Det gick bra för företaget som då leddes av VD:n Bella Nilsson. Denna VD bytte senare namn till Fariba Vancor som nu står åtalad. Bella Nilsson vann priser för sitt företagande och kallade sig för Queen of trash.
Dumpning i stället för sortering
Idén med Think Pink var att hyra mark på olika platser i Mellansverige, där avfallet skulle sorteras. I stället misstänks Think Pink ha dumpat hundratusentals ton osorterat avfall. Avfallet innehåller farliga ämnen som kan läcka ut i mark och vatten. En del av soptipparna började att brinna och flera sopberg är större än vad kommunerna gett tillstånd för.
Kritiska röster har höjts mot att det svenska systemet för att hantera verksamhetsavfall är felaktigt och att Think Pink-skandalen i själva verket är ett resultat av naiva politikers beslut. I Sverige är det ytterst byggherren som är ansvarig för bygg och rivningsavfall.
Enligt en artikel i Arbetarbladet är det tillåtet att utan tillstånd förvara stora mängder avfall på en fastighet. Företag som gör detta har informationsplikt till kommunen, men kommunen har svårt att stoppa ett företag från förvaring. Och lagkravet på att sopor inte får ligga kvar i mer än tre år har kunnat kringgås av Think Pink genom att flytta runt soporna mellan anläggningar. Enligt åtalet var det själva affärsidén: att lagra avfall tillfälligt, flytta runt det och sedan dumpa. Inte att återvinna byggavfallet.
Gangstermetoder
Enligt Fastighetstidningen har avfall från renoveringar och byggen blivit en marknad för kriminella och myndigheterna står handfallna. Detta då lagstiftningen inte hängt med. En aktör kan exempelvis få tillstånd att ta hand om byggsopor, ofta genom att sätta ett bra pris som är lägre än konkurrenternas
Lastbilar hämtar oblandade byggsopor, placerar dem i ett mellanlager och sedan när verksamheten pågått en tid sätts bolaget i konkurs. Pengarna är då borta men soporna är kvar och blir kommunernas eller fastighetsägarnas fråga att ta hand om. Tidigare miljöminister Per Bolund har beskrivt utvecklingen som rena gangstermetoder och miljöskyddsinspektörer i kommuner har vittnat om förskräckliga avfallsplatser.
Rättegången mot personerna involverade i företaget Think Pink pågår till maj 2025.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till