Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt Nyheter

    ”Tillsätt kriskommission för skogen istället för utredning”

    Kalhygge, modell större. Foto: Björn Mildh, Skydda Skogen / Publicerad med fotografens tillåtelse

    Den svenska skogsnäringen vill ha fortsatt fritt fram att överavverka bestånden utan granskning av EU. I det läget tillsätter den svenska regeringen en skogsutredning som ser bakåt istället för framåt. Bättre hade varit en kriskommission, framhåller skogskonsulten och professorn Sten B Nilsson.

    Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) presenterade tillsammans med klimatminister Romina Pourmokthari (L) och EU-minister Jessika Roswall (M) nyligen en ny skogsutredning som, med Kullgrens egna ord, ska betona och syfta till ökad skogsproduktion och uttag av biomassa. ”Jag förväntar mig inte att miljörörelsen ska bli nöjd” tillade han för säkerhets skull.

    Från miljöhåll kom också omgående kritiska kommentarer. SMB:s skogsexpert Leif Öster oroade sig i sin krönika bland annat för att begreppet biologisk mångfald knappt nämns i utredningsdirektivet, och att det saknas helhetsperspektiv.

    Men invändningar saknas inte från andra håll heller.

    Sten B Nilsson, konsult i företaget Forest Sector Insights och professor i tillämpad systemanalys, levererar i två inlägg i Altinget respektive tidskriften iskogen en bredsida mot både regering och skogsnäring för att helt ha missat det genomgripande systemskiftet världen befinner sig i.

    Det finns all anledning att vara oroad över skogsnäringens framtid. Det finns ingen politisk vision, ingen berättelse om vart samhället vill med näringen – och vi har en näring som vill ha status quo. Det är ingen bra kombination, skriver han.

    I sin artikel framhåller han att de ökade värden som skogsindustrin själv pekar på att man stadigt skapar, i själva verket är det motsatta. Förädlingsvärdet har inte ökat alls. Istället är det kraftigt nedpressade virkespriser och en stegrad avverkning som ligger bakom den trend som beskrivs, enligt hans analys.

    De massiva uttagen har tvärtom försämrat mindre skogsägares inkomster under lång tid. Därför är LRF:s kamp för ökad avverkning som slår mot egna medlemmar märklig, menar Nilsson.

    De överavverkningar som gjorts tvingar nu fram än hårdare tag från industrins sida. Inte minst som stora delar av importmarknaden är stängd efter Rysslands angrepp på Ukraina:

    För att ’rädda så mycket som möjligt’ av virkesflödet vid bristen på slutavverkningar sänker nu skogsbruket tidigare uttalade miljöambitioner och går in och gör avverkningar i skog med höga naturvärden, i skog med stora sociala värden, och gör för tidiga avverkningar etcetera. Bevisligen bryter man mot certifieringsstandarder för att få fram virke. Det är därmed inte så konstigt att näringen vill hålla EU på armslängds avstånd från det svenska skogsbruket, skriver han i Altinget.

    Han kritiserar att skogsbranschen får stöd av den svenska regeringen i sitt synsätt att den traditionella stordriften av 70- och 80-talssnitt ska fortsätta.

    Politiken har ansvar för framtiden. En förutsättning för att lyckas i detta är att politiken är oberoende till näringen i sina analyser. Vilka blir de vd:ar för skogsföretagen och de ledande politiker som kliver fram och tar tag i taktpinnen? avslutar han sitt inlägg i Altinget.

    Statens utredare ska presentera sitt delbetänkande i slutet av året och SMB följer givetvis utvecklingen. Går det att hoppas på mer framåtsyftande förslag trots allt?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.