Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tips för ett godare nytt år

  Nu pågår förberedelserna inför kvällens festligheter för fullt. Det är dags att tänka framåt för ett år av möjligheter, men än är inte året slut. SMB tipsar för ett grönare slut på 2012!

  Mat & Dryck
  Vi vet numer att vi bör dra ner på kött och köpa miljömärkta och närproducerade produkter. Att minska svinnet är också en stor prioritering som slösar mycket onödiga resurser.

  Livsmedelsverkets rekommendationer för en mer hållbar måltid är:

  • Minska på mängden kött, ät i stället mer vegetabilier. Pröva att byta ut en eller ett par rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.
  • Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
  • Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
  • Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring.
  • Minska svinnet – förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester!

  För mer läsning; Livsmedelsverket – mat och miljö.

  Fyrverkerier

  Fyrverkerier är inte ett stort miljöproblem med tanke på den begränsade mängden som används, men de innehåller mycket kemikalier och tungmetaller. Nyligen publicerades en intervju i Sveriges Radio med naturskyddsföreningens Mikael Karlsson där han uppmanade till hårdare miljökrav på fyrverkerier.

  Om du vill undvika att sprida kemikalierna, minska risken för olyckor och bespara djuren från de höga smällarna är de thailändska rislyktan Khom Loy ett alternativ.

  Smink & Parfym
  Smink, deodorant och parfym innehåller mycket kemikalier både skadliga för dig och miljön. En kväll påverkar inte allt för mycket utan det är en kontinuerlig användning som är skadlig. Ett register för kemikalier och produkter kan hittas här. Ekologiska produkter rekommenderas i de flesta fall.

  Ett gott nytt 2013 önskar vi på SMB!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!