Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tjernobylzonen används för slutförvar

  – Den Ukrainska regeringen har en fördel eftersom det inte bor några människor där, säger Oleg Nasvit, rådgivare i kärnkraftfrågor.

  Efter explosionen i reaktor fyra utanför staden Pripjat 1986 fick 200.000 människor evakueras. Nu bestämmer sig den Ukrainska regeringen för att inte öppna marken för boende och jordbruk igen. Istället planeras ett slutförvar där resterna från Tjernobyl och avfallet från de 15 reaktorer som fortfarande är aktiva i Ukraina ska förvaras, rapporterar Sveriges Radio.

  Just nu undersöks berggrundens lämplighet. En särskild byggnad ska rymma material från reaktor fyra, som ska sågas ner i små bitar. Beslut är redan fattat om att bygga ett så kallat mellanlager. Där ska avfall förvaras tills det har svalnat och radioaktiviteten avtagit.

  Samtidigt pågår arbetet med att bygga in reaktorn, som fortfarande är mycket radioaktiv, i en gigantisk stålsarkofag. Projektet är ett av världens största byggen och en stor utmaning för ingenjörerna. Bygget finansieras av EU.

  Olyckan, som drabbade stora delar av Europa, har inte avskräckt Ukraina från att aktivt utveckla sin kärnkraft.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.