Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Intervju Nyheter

    Tobias och Regan representerade unga på COP: ”Vårt utrymme krymper”

    Tobias Larsson och Regan McEnroe är engagerade i Fältbiologerna och var på plats på COP i Dubai. Foto: Supermiljöbloggen

    På plats i Dubai under COP28 fanns Fältbiologernas Tobias Larsson och Regan McEnroe som unga observatörer. I en intervju med Supermiljöbloggen beskriver de sin besvikelse över både slutdokumentet och det allt krympande utrymmet för unga.

    – Det var svårare i år än någonsin att få till möten mellan oss och den svenska och europeiska delegationen. Det här är politiker som i talarstolen pratar om att det är en ödesfråga för ungas framtid, men sedan varken lyssnar på oss eller har något förtroende för oss, säger Regan McEnroe.

    Besvikelse över avtalet

    Tobias Larsson är ordförande för Fältbiologerna och Regan McEnroe dess vice ordförande. De deltog på mötets andra vecka som representanter för unga miljöengagerade i Europa.

    Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur avtalet av forskare beskrivs som både otillräckligt men hoppfullt. Även Fältbiologerna är tudelade i sin syn på avtalet.

    – Det är verkligen långt ifrån det vi hoppats på, därför är vi på många sätt väldigt besvikna. Men det är heller inte det värsta man hade kunnat förvänta sig, säger Tobias Larsson.

    – Vi hade bland annat velat se mer solidaritet och ansvarstagande gentemot världens mest utsatta, till exempel när det gäller finansiering, säger Regan McEnroe.

    – Ja, för när vi har länder som Saudi Arabien som sätter stopp för varje försök till en stark skrivning, då kan en uppgörelse om en stark finansiering göra väldigt mycket, säger Tobias Larsson.

    ”Glöm civil olydnad”

    Att COP 28 hölls i Förenade Arabemiraten har fått massiv kritik. Bland annat eftersom mötets ordförande är VD för landets gigantiska olje- och gasbolag Adnoc. Flera miljöorganisationer, bland annat Naturskyddsföreningen, valde att bojkotta årets COP.

    – Vi förstår tanken med att bojkotta mötet. Det finns ju ett värde i att visa att man inte är okej med ordförandeskapet, att ordföranden är en oljeshejk och att hela landets stadsplanering och konstruktion är helt ur linje med det som behövs för hållbarhetsarbete. Men vi resonerade som så att vi har det yttersta ansvaret att göra våra röster hörda, att se till att vi ärver en jord som går att leva på. Därför får vi ta tillvara på de möjligheterna vi får, säger Regan McEnroe.

    Under tidigare klimattoppmöten har den delen av mötesområdet som är öppen för allmänheten också varit en plats för miljöaktioner och manifestationer för att öka pressen på förhandlarna, det var inte fallet i Dubai.

    – Under årets COP behövdes tillstånd för aktioner i områdena där allmänheten vistades, under tiden vi var där såg vi inga aktioner i området öppet för allmänheten. Så glöm civil olydnad, bara fredlig laglig organisation var begränsat på mötet, säger Regan McEnroe.

    Representanter för det unga svenska civilsamhället tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

    ”Utgick från att vi var avlyssnade”

    Hur var det då att vara på klimattoppmöte i Dubai, kanske världens minst hållbara stad?

    – Mötet hölls lite utanför Dubai, och själva mötesområdet kändes som om de byggt upp ett stort Disneyland. Allting var väldigt fejkfuturistiskt. Det var otroligt stort ytmässigt, mycket nybyggt och lamporna var på hela tiden. Ändå ville de sälja in det som hållbart och berätta om solcellerna på taket, säger Tobias Larsson.

    – Ja, det här är en sak. Men vi måste också ta upp trygghetsaspekten. Det faktum att FN väljer att tillåta globala klimattoppmöten i länder där aktioner från civilsamhället begränsas, men också där det finns människor som inte kan gå utanför dörren utan att straffas. Alltså, i säkerhetsuppmaningarna vi fick läsa inför mötet stod det till exempel att vi inte skulle klä oss på ett sätt som kan uppfattas som för queer, säger Regan McEnroe.

    – FN skrev också till oss att vi skulle utgå från att vi ständigt var avlyssnade. Så det här vi säger nu, den riktade kritiken mot Emiraten, det är något vi inte hade vågat säga i en intervju på plats, säger Tobias Larsson.

    Välorganiserad fossillobby

    Desto mer inflytande hade i stället fossillobbyn, som var rekordstor på årets COP.

    – Fossillobbyisterna är välorganiserade och har direkt kontakt med delegationer, de ingår ibland även i delegationerna. Därför kommer de in i rum som vi i miljörörelsen inte har tillgång till, säger Tobias Larsson.

    Fossillobbyns inflytande uppmärksammades bland annat genom ett brev från oljekartellen OPEC som läckt till journalister. Där OPEC uppmanar oljenationer att inte gå med på skrivelser som innebär att olja ska fasas ner eller fasas ut.

    – Fossillobbyns närvaro märktes som mest när vi fick första utkastet på texten från ordförandeskapet. Det var som en blixt från klar himmel när de tagit bort utfasningen av fossila bränslen. När de senare ändrade till fasa ned blev det ändå långt ifrån lika ambitiöst som vi hade hoppats på. Vi ville se en skrivelse om att man i linje med den senaste tillgängliga forskningen, som kräver en total utfasning av fossila bränslen, säger Tobias Larsson.

    Vad tänker ni efter mötet? Var det värt att åka ned trots besvikelsen över avtalet och det begränsade utrymmet?

    – Det är svårt att veta, men det har varit nyttigt att lära sig. Vi har inte bara observerat vi har också varit aktiva och påverkat i de krympande utrymmena som de unga har. Vi kan inte låtsas som att vi unga har haft ett stort utrymme på årets COP, men solidariteten och utbytet mellan unga organiserade finns och är starkare än någonsin, säger Regan McEnroe.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.