Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Nästan all forskning om utrotningshotade arter fokuserar på däggdjur och fåglar, men de utgör bara en bråkdel av vår biologiska mångfald. Läget är allvarligt även för världens växter, däribland 30 procent av alla trädarter.

    Vi känner till nära 600 växtarter som har dött ut under de senaste 250 åren men vi vet också att det är en underskattning. Det beror delvis på otillräcklig kunskap om den biologiska mångfalden i många delar av världen. I relativt outforskade delar av världen, till exempel tropikerna i Afrika eller Nya Guinea, hinner arter dö ut innan vi ens hittat eller hunnit beskriva dem som arter. Det är områden som vi vet har hög artrikedom och där vi fortfarande hittar många nya arter, berättar Aelys Humphreys vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik i en artikel från Stockholms universitet.

    Bland de utdöda växtarterna märks bland annat 142 slags träd. Nästan en tredjedel av dagens trädflora är idag hotad, enligt Global Tree Assessment. Takten går fortare än forskarna tidigare räknat med.

    Störst negativ påverkan för växterna sker när skogsskövling och jordbruk förstör livsmiljöer. Uttag av timmer och träråvara samt spridning av sjukdomar är också stora påverkansfaktorer. Men tiden kommer också klimatförändringar att förstärka utdöendet.

    Växtlivet utgör själva grunden till alla landbaserade ekosystem på klotet. Deras funktion är avgörande för djur och andra organismer.

    Vi vet inte exakt hur många andra arter en växtart samspelar med men en uppskattning som har gjorts visar att det kan vara upp till tusen arter som på något sätt interagerar med en enda växtart. Utrotningen av växter har därför kapacitet att starta en utrotningskaskad av andra arter. Konsekvenserna av utrotningen av växter kan vara enorma, säger Humpreys.

    I Sverige har flera vattenväxter försvunnit till följd av utdikning i skogs- och jordbruk. Dessutom har en nedgång i öppna beteslandskap lett till minskad mångfald bland ängsblommor.


    Mer läsning: WWF:s senaste Living Planet Report.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.