(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Trängselskatternas effektivitet


En inte särskilt överraskande effekt av användandet av trängselskatter är, som konstaterats, att
trängseln och antalet bilar på vägar och gator minskar. Det är också logiskt att trafiken trots trängselskatter successivt ökar när en stad växer om inte andra ändringar sker såsom utökningar av trängselskatten eller att kollektivtrafiken utvecklas i större utsträckning än vägnätet. Igår skrev Supermiljöbloggen om att Förbifart Stockholm blir både försenad och fördyrad, och att det drabbar kollektivtrafiken genom att intäkterna från trängselskatterna binds upp för en lång tid till ett motorvägsbygge.

Som ett av argumenten för att bygga Förbifart Stockholm används ofta att det skulle avlasta Essingeleden. Ett argument som vid flera tillfällen ifrågasatts, då genomfartstrafiken genom centrala Stockholm utgör en mycket liten del av den totala trafiken. Nu har ett forskningsprojekt vid KTH:s Center för Transportstudier konstaterat att införande av trängselskatter på Essingeleden väsentligt skulle minska köer och öka framkomlighet både på själva Essingeleden samt på omgivande vägnät. Rapporten framhåller även att de samhällsekonomiska nyttorna av trängselskatter på Essingeleden skulle uppgå till ca 400 miljoner per år, samtidigt som själva avgiften skulle skapa inkomster på ytterligare 300 miljoner per år.
Ett enkelt val kan tyckas – bygg en motorväg för 30 miljarder trängselskattepengar som förvärrar trängseln, leder till ökat bilanvändande och tränger undan kollektivtrafikutbyggnader. Eller inför ett system som minskar trängseln, reducerar antalet bilar och frigör medel för investeringar i kollektivtrafiken som det var tänkt.

Men, vem behöver fakta och forskning när man kan köra på magkänsla?

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.