Trollhättan satsar på biologisk mångfald
Trollhättans stad får över fyra miljoner kronor i ett EU-projekt för att storsatsa på biologisk mångfald. Göteborgs botaniska trädgård är också med.
I IPCCs senaste rapport slås fast att 70 procent av världens alla ryggradsdjur har försvunnit sedan 1970-talet, berättar Trollhättans kommun i ett pressmeddelande.
Den biologiska mångfalden är avgörande både för vår livsmedelsförsörjning och robustheten i vårt samhälle och i förlängningen faktiskt mänsklighetens existens.
Jennie Bergius Eriksson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden Trollhättan, Trollhättans stads hemsida
I Trollhättans kommun är biologisk mångfald en viktig strategisk fråga och något man arbetar med i hela koncernen. Nu tilldelas kommunen projektmedel från EU, som ska användas för att utveckla och växla upp kommunens arbete. I projektet ingår åtta samarbetspartner i fem länder.
Faunadepåer och insektshotell bland åtgärderna
Trollhättans stad ska i projektet fortsätta att utveckla och växla upp informationsspridning, utbildning och rådgivning om biologisk mångfald. Man ska även utveckla metoder för skötsel av gräsytor på ett sätt som främjar biologisk mångfald.
Arbete görs därtill för att återställa biologisk mångfald, bland annat genom återställande av ängar och stenrösen samt inrättning av faunadepåer. Blomsterbäddar, ängar och insektshotell med flera åtgärder görs i allmänna parker och på skolgårdar. Slutligen ryms även arbete för att få bort invasiva arter.
Projektet som finansierar satsningen heter EXPBIO. Det startar under 2024 och pågår i fyra år. Total projektbudget är 52 miljoner kronor från Interreg Nordsjöprogrammet, ett program finansierat av EU som syftar att lösa gemensamma problem och uppmuntra till samarbete. Länderna som deltar i projektet är Holland, Belgien, Tyskland, Danmark och Sverige. Från Sverige är Göteborgs botaniska trädgård och Trollhättans stad med.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till