Att ställa om från fossila bränslen ökar behovet av andra typer av naturresurser. Nu har Norges regering sagt ja till gruvbrytning på havsbotten, trots att både forskare och internationella politiker är kritiska till beslutet.
Norska stortinget röstade ja till gruvbrytning på djuphavsbotten tidigare i januari. Redan i december meddelade partierna Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Fremskrittspartiet och Høyre att de kommit överens om förslaget. Omröstningen fick därför en klar majoritet med siffrorna 80-20.
Beslutet berör en yta motsvarande Storbrittanien i det norska havet, som nu öppnas för möjligheten till djuphavsbrytning. Mineraler som zink, koppar och kobolt finns bland fynden som gjorts på havsbotten, vilka bland annat är viktiga för tillverkningen av batterier och vindkraftverk. Enligt DN har norska regeringen sagt att djuphavsgruvbrytning kan bli landets nya olja.
Många är kritiska mot beslutet. I november 2023 uppmanade över hundra EU-parlamentariker Norge att säga nej till planerna på djuphavsbrytning. De hänvisade till forskare och miljöorganisationer som belyser riskerna som finns. Även internationella politiker har uttalat sig emot förslaget.
Forskare har varnat för att gruvbrytningen kan störa marina ekosystem och orsaka utsläpp av kol som lagrats i havsbotten. Det är också mycket vi inte vet om livet på havsbotten, eller vad störningar från gruvdriften kan innebära, både för det marina livet, och för ekonomin som är beroende av den.
Detta område är en av de sista orörda platserna för det arktiska marina livet. Som dykare och havsälskare är det fruktansvärt sorgligt att se att den norska regeringen äventyrar fantastiska marina ekosystem, säger Amanda Louise Helle, Greenpeace-aktivist i ett pressmeddelande.
Vid norska regeringens omröstning samlades miljörörelsen utanför byggnaden för att uttrycka sitt missnöje. Ett upprop med 500 000 underskrifter överlämnades till Marianne Sivertsen Næss (Ap), ordförande i Stortingets energi- och miljöutskott. Organisationer som Greenpeace, WWF och Natur og Ungdom närvarade.
Det är chockerande att se att Norge ignorerar varningar från sina egna vetenskapliga institutioner och internationella forskare! Detta innebär ett enormt hot mot haven och allt de ger oss, och är en återvändsgränd för den gröna omställningen, skriver Natur og Ungdom på sina sociala medier.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till