Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tung instans sågar Centerns supermiljöbilspremien

  Kritiken mot Centerpartiets heliga ko ”supermiljöbilspremien” har varit hård och ihållande. Nu träder ytterligare en tung remissinstans fram och avråder alliansen från att införa den. Svebio – Svenska Bioenergiföreningen – skriver följande i ett pressmeddelande:

  Svebio avråder i ett remissyttrande regeringen från att införa en supermiljöbilspremie, så som den är utformad i ett förslag från Transportstyrelsen. Premien gynnar ensidigt elbilar framför andra alternativ genom att utsläppen mäts bara vid avgasröret och inte för hela livscykeln. Stödet är därmed inte teknikneutralt. Premien kommer att få en mycket begränsad effekt på utsläppen av koldioxid från trafiken och kostnaden blir mycket hög för de reducerade utsläppen.

  Enligt Svebios uppfattning ska miljöbilsstöd vara långsiktigt och teknikneutralt. Regelverket ska gynna både energieffektivitet och maximal reduktion av växthusgasutsläpp ur ett livscykelperspektiv. ”Klimatnyttan för fordon som drivs med förnybar energi ska värderas efter faktisk tankningsgrad av grön el eller hållbara biodrivmedel, kombinerat med krav på att denna tankning ska kunna verifieras av fordonsägaren”, skriver Svebio i remissyttrandet.

  Tidigare har myndigheter, experter och andra partier sågat ”supermiljöbilspremien” för att den bland annat skulle öka utsläppen, och bromsa teknikutvecklingen.

  Kollektivtrafik, tåg, trängselskatt? Nej, juste, alliansen har ju Anders Borg och Förbifarten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.