Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tungmetaller läcker ut från finsk gruva

  Gruvan Talvivaara i östra Finland har sedan förra veckan läckt ut stora mängder tungmetaller i den omgivande naturen, inklusive uran. Skadorna på miljön är ännu svåra att uppskatta, men boende inom 7 kilometer uppmanas att inte använda vatten i bäckar och åar, då det kan vara skadligt.

  Bild: Yle

  Läckan är dessutom inte den första i gruvans historia, utan detta är tredje gången på fem år skriver greenpeace. Den här gången har tusentals kubikmeter giftigt vatten läckt ut, vilket säkerligen kommer att skada miljön i området, hur stor skadan blir är dock ännu oklart. Den finska miljöministern konstaterade att utsläppet utgör ett allvarligt miljöbrott. Kostnaden för att städa upp efter miljöföroreningen ska egentligen gruvan själv betala, men eftersom bolaget redan presterade dåligt på marknaden finns en överhängande risk att bolaget nu går i konkurs, vilket i såna fall gör att notan hamnar hos de finska skattebetalarna.

  För dig som vill undvika att vi får se vår svenska miljö omvandlad till gruv-öknar rekommenderas ”vår mark, vårt vatten, vår framtid” i Stockholm på lördag. Lokala miljöföreningar från Skåne till Norrland och Ojnare möts för att diskutera hur vi kan skydda vår närmiljö från exploatering. Åk dit och aktivera dig i Sveriges nästa stora miljörörelse!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.