Tusentals pingvinungar i Antarktis har dött av svält

En stor koloni med Adéliepingviner i Antarktis har förlorat nästan alla sina ungar. Ändrade isförhållanden har gjort att pingvinerna tvingats att färdas mycket längre än vanligt för att få tag på mat till ungarna. Nu vill forskare och WWF att ett marint reservat etableras för att skydda pingvinerna.
Av 18 000 häckande par Adéliepingviner i kolonin är det bara två ungar som överlevt, enligt franska forskare. Orsaken tros vara ett ovanligt utbrett istäcke just där pingvinerna vanligtvis har öppet vatten och kan leta föda, trots att Antarktis generellt har haft mindre sommaris än någonsin i år.
Det är som om Tarantino skulle göra [pingvinfilmen] Happy Feet, med döda pingvinungar strödda över en strand i Adélieland, säger Rod Downie, chef för WWF:s polarprogram, till the Guardian.
För fyra år sedan utspelades en liknande tragedi i samma koloni, då inte en enda pingvinunge överlevde. Då berodde det dels på regnigt väder som gjorde att ungarna hade svårt att hålla sig torra och varma, men också på ett ovanligt stort istäcke som tvingade pingvinerna att färdas tio mil längre än vanligt för att hitta föda.
Kopplingen till klimatförändringarna är något oklar, men enligt den franske forskaren Yan Ropert-Coudert har regionen där pingvinkolonin lever påverkats mycket av att ett enormt isblock bröts loss från Mertzglaciären, 25 mil från kolonin, år 2010.
Till skillnad från i Arktis, där istäcket minskar i en alarmerande fart, har istäcket i Antarktis faktiskt ökat de senaste åren. Detta kan bero på en ökning av mängden sötvatten, som fryser lättare än saltvatten, i havet runt Antarktis – vilket i sin tur orsakats av klimatförändringarna. På lång sikt kommer dock troligen även istäcket i Antarktis att minska ordentligt.
Det finns hopp – nu måste vi få till ett marint reservat
Men hoppet är inte ute för våra duniga vänner – om ett marint reservat etableras skulle pingvinerna slippa konkurrera om krill och annan föda med kommersiella fiskare och lättare kunna återhämta sig.
Förra året kom EU och 24 andra länder efter långa förhandlingar överens om att att bilda världens största marina skyddsområde i Rosshavet, en annan del av Antarktis. I veckan möts de igen för att diskutera möjligheten att införa fler marina reservat i Antarktis – vi får hoppas att Adéliepingvinerns öde kan påskynda förhandlingarna i rätt riktning.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till