Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    En ny rapport från den norska Regnskogsfonden visar att två tredjedelar av världens tropiska regnskogar har förstörts av människor. Konsekvenserna är allvarliga, bland annat eftersom regnskogar är ett skydd mot klimatförändringar. Ett annat problem är att mindre regnskogar inte kan skapa den fukt som behövs för skogarnas överlevnad.

    Den nya rapporten från norska Regnskogsfonden visar hur människor förstört två tredjedelar av världens regnskogar. Förstörelsen har främst skett via avverkning och markomvandling kopplat till jordbruk. Mer än hälften av regnskogarna som hittills försvunnit fanns i Sydamerikas Amazonas.

    Amazonas har varit under intensivt tryck de senaste decennierna i samband med en jordbruksboom som drivit bönder och markspekulanter att bereda mer mark för produktion av nötkött, sojabönor och andra grödor. Den situationen har ytterligare försämrats sedan 2019 då Jair Bolsonaro tillträdde som president i Brasilien och började försvaga miljöskyddet.

    Ett annat område med mycket regnskog är de Sydostasiatiska öarna, som till största delen tillhör Indonesien. Där har skogarna huggits ner för att ge plats för palmoljeplantager. I Centralafrika finns också en stor del av världens återstående regnskogar och där avverkas skogen för att ge plats åt jordbruk.

    Bevarandet av regnskogar är viktigt eftersom regnskogar är naturliga kolsänkor och därmed en buffert mot klimatförändringarnaYtterligare ett problem med de krympande regnskogarna är att de kan få svårt att uppnå den fuktighetsgrad som nu skapas i regnskogarna och som är nödvändig för deras överlevnad.

    Det krävs en viss storlek på skogen för att fukten och regnet ska kunna skapas. Enligt Anders Krogh vid Regnskogsfonden förvärras fuktighetsproblemet vid mellan 20 och 30 procents avskogning. I nuläget är Amazonas avskogningsgrad beräknad till 17 procent.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.