Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Tysk oro för ”het höst” i gaskrisens spår

    Vladimir Putin spelar högt och vrider åt gaskranen till Tyskland. Folklig oro är att vänta. Foto: World Economic Forum/Monika Flueckiger

    Tyska hushåll riskerar tre gånger högre räkningar för att värma sina bostäder till vintern när tillgången till den ryska naturgasen stryps. Och nu finns oro för att extremhögern kommer att utnyttja situationen.

    Det tyska beroendet av naturgas från Ryssland har satt landet i en dubbel kniptång: hela EU ska ”i ordnade former” avveckla sina gaslevereranser för att straffa Ryssland för dess angreppskrig i Ukraina. Men Ryssland självt är snabbare och vrider åt gaskranen nu.

    Att avveckla all olje- och naturgasimport från Ryssland inom EU beräknas ta hela fem år enligt EU-kommissionens plan. Men Tyskland har redan fått smaka på det ryska svaret på EU:s sanktioner: i veckan drog det ryska statliga bolaget Gazprom ned flödet i gasledningen till Tyskland till 20 procent av dess fulla kapacitet, rapporterar DN.

    Någon teknisk orsak till det lägre flödet finns knappast. Analyserna lyder på många håll att Putin satsar på att pressa EU till splittring med syftet att luckra upp de hårda sanktionerna.

    Medierna rapporterar nu om ett Tyskland som famlar efter åtgärder som snabbt minskar elförbrukningen för att spara på naturgasen inför vintern. Slopat varmvatten i simhallar, släckta fasadbelysningar och förbud mot luftkonditionering är några exempel, som SvD skildrar.

    En inte alls osannolik följd av den verkligt hårda press tredubblade gaspriser ger för tyska hushåll med vanliga inkomster är starka protester. Och nu varnas för att den tyska extremhögern mobiliserar för att dra nytta av oron.

    Många tyskar som inte får råd att betala sin energiräkning kan tänka sig att gå ut och demonstrera för att visa sitt missnöje. Och om de gör det kommer redan extremhögern att finnas på gatorna och vänta på dem. Det säger Stefan Lauer, expert på tyska högerrörelser i nättidskriften Clean Energy Wire.

    Han manar tyska fackförbund att skapa alternativ och också organisera protestaktioner mot höga energipriser som missnöjda tyskar kan ansluta till.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.






      Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

      Självklart vill jag hjälpa till!