Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tyskland backar om kärnkraften

  Redan innan härdsmältan i Fukushima fanns det i Tyskland ett stort motstånd emot kärnkraften. Efter den potentiellt katastrofala utvecklingen i Japan är kärnkraften nu politiskt omöjlig i Tyskland och Angela Merkel överväger därför att riva upp sitt gamla löfte om att förlänga livstiden på Tysklands kärnkraftsreaktorer.

  För ett par dagar sen gick Merkel ut och krävde en extra säkerhetskontroll av alla tyska kärnkraftverk
  i ett försök att blidka opinionen, men uppenbarligen räckte det inte. Merkels reaktion ska ses i ljuset av de regionval som just nu pågår i Tyskland, där de konservativa redan backar, och många nu förutspår en ytterligare försvagning av den regerande center-högerkoalitionen till förmån för framför allt det tyska gröna partiet.

  i

  Debatten i Tyskland skiljer sig också markant ifrån den svenska. Der Spiegel utropade ”slutet på atomåldern”, på sin förstasida i lördags, och till och med konservativa Die Welt jämför händelserna i Japan med elfte september-attackerna, och menar att de politiska konsekvenserna kan bli lika stora.

  På grund av detta går nu Merkel ut och säger att hon vill ha ett tre månaders moratorium vad gäller förlängningen av de tyska kärnkraftverkens livstid. Det innebär i så fall att två kärnkraftverk kommer stängas ned så snart som möjligt, och att det sedan ska utvärderas ifall de kan och bör startas upp igen. Detaljerna kring nedstängningen ska förhandlas de kommande dagarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.