Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Sveriges Television underrapporterar om klimatet och tar inte sitt publicistiska ansvar. Det hävdar fyra debattörer som mätt hur stor andel av Rapports sändningstid som skildrat klimatkrisen och andra miljökriser på ett tydligt sätt.

    Debattörerna är bland annat aktiva i organisationen Klimataktion. De har studerat innehållet och mätt tiden för olika Rapportinslag sedan nyår och framhåller att enbart drygt två procent av tiden i huvudsändningarna kl 19.30 upptas av ”tydliga” inslag. Deras definition av tydlig är att dessa ”förklarar det akuta läget för klimatet, den biologiska mångfalden eller andra miljökriser.”

    Vi anser därför att SVT inte tar sitt ansvar som allmännyttig och oberoende public service. Den bristfälliga nyhetsrapporteringen om den extremt allvarliga klimatkrisen och utdöendet av arter invaggar befolkningen i ett verklighetsfrånvänt lugn, skriver de i sin debattartikel i Aftonbladet.

    Som jämförelse pekar de på att under en av veckorna presenterades ett ”tydligt” inslag om klimatkrisen, och tolv inslag om flyg, utan att frågan om dess klimatpåverkan nämndes alls. Vilket är en stor brist, framhåller man, eftersom svenskarnas in- och, framförallt, utrikes flygande står för större klimatpåverkan än samtlig personbilstrafik i landet (Flyg tio miljoner ton koldioxid per år, personbilstrafik 9,4 milj ton, enligt Naturvårdsverket).

    Medborgarna har rätt att förvänta sig klimat- och miljöjournalistik som är frekvent, tydlig, granskande, ansvarsutkrävande och folkbildande, lyder debattörernas slutkläm.

    SMB har gett Rapports ansvariga utgivare Charlotta Friborg möjlighet att bemöta kritiken och svara på frågor. Hon avböjer dock kommentarer i nuläget och påpekar i ett mejl att undersökningen använder en ”metod som hon finner märklig.”

    Bristen på klarspråk om klimatet och artutrotningen har varit ett starkt tema på en del håll i debatten. SMB har nyligen berättat om det stora uppropet från 1944 forskare, docenter och professorer, stora delar av den svenska akademiska världen med krav på politikerna att släppa in frågorna i valrörelsen.

    Elva klimatorganisationer kom något tidigare med liknande krav på politiken att låta dessa mänsklighetens ödesfrågor komma fram i valdebatten och inte gömmas undan.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.