Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Unga konsumenter testade att handla cirkulärt

    Att hyra klädesplagg i centrala Trollhättan var svårt – men annat gick desto lättare... Foto: StockSnap / Pixabay

    När åtta unga konsumenter fick pröva att konsumera hållbart i Trollhättans centrum blev resultatet riktigt hyggligt. Det var bara en tilldelad uppgift som inte gick att ordna någonstans i staden.

    I projektet ”Ung cirkulär konsument” prövade personer i åldrarna 18-35 år hur det praktiskt gick att lösa en rad uppgifter inom hållbarhet och cirkularitet genom att besöka det befintliga utbudet av handels- och serviceföretag i centralorten.

    Projektet finansierades av Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen inom ramen för det omfattande programmet Klimat 2030. Här deltar samtliga västsvenska kommuner och en lång rad företag, organisationer och institutioner.

    Försöket i Trollhättan gjordes några månader efter att staden i samarbete med handelsföretagen och fastighetsägarna antagit en strategi för framtida hållbarhet. Bland annat är klimatneutralitet ett av strategins fokus. Utgångspunkten är att minska andelen växthusgasutsläpp från invånarnas personliga konsumtion av varor och tjänster.

    Av de sammanlagda utsläppen per person i år i Sverige, cirka åtta ton, ligger cirka 60 procent på individers konsumtion, enligt Naturvårdsverkets beräkningar, vilket påpekas i projektbeskrivningen.

    Hyra klädesplagg ett dygn gick inte

    Uppgifterna som skulle försöka lösas var av varierande slag. En person skulle till exempel be en cykelhandlare lära ut hur man fixar en punktering. En annan skulle se till att få sin hämtlunch i en medhavd matlåda. Det sistnämnda visade sig vara enkelt.

    Det enda som försöksdeltagarna gick bet på var att hitta någon näringsidkare i stadskärnan som hyrde ut ett klädesplagg under ett dygn.

    Stadsdelsutvecklaren med ansvar för centrum i Trollhättan, Mathilda Sundberg, är dock nöjd:

    Cirkulär konsumtion handlar om att sluta slita och slänga, och istället ta hand om det vi har så att det håller länge och kan glädja fler. Att fem månader efter antagen strategi se att det vi kommit överens om omsätts i praktiken inger hopp för framtiden, säger hon på kommunens hemsida.

    Projektledaren för ”klimatneutral stad” i Trollhättan, Ellen Sverdrup säger att man nu går vidare med de erfarenheter som förstudien med de åtta konsumenterna gav.

    – Detta visade att stadskärnan har en potential att agera motor för en cirkulär omställning. Nu gör vi en behovskiss för konsumenter, tjänster och stadens centrum och hoppas det kan bli fler utvecklingsprojekt. Och att dessa kan få spridning i Trollhättans omgivning och regionalt i Västsverige, säger hon till SMB.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.