Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ungas deltagande avgörande för klimatet – Sverige fortfarande utan ungdomsdelegater

  Halva jordens befolkning idag är barn och unga och i vissa länder uppgår andelen till så mycket som 80 %. Barn och unga kommer också påverkas allra mest av de beslut som fattas – eller inte fattas – idag när det gäller klimatförändringar. Enligt Agenda 21 kapitel 25 som antogs på the Earth Summit i Rio de Janeiro 1992 har barn och unga dessutom unika perspektiv som behöver tillvaratas för att omställningen till en hållbar utveckling skall bli så effektiv som möjligt.
  Trots detta är det inte barn och unga som fattar besluten om samtidens och framtidens klimatpolitik. Ända sedan Agenda 21 antogs skall samtliga regeringsdelegationer till kommissioner kopplade till hållbar utveckling inkludera ungdomsrepresentanter i sina regeringsdelegationer närhelst det är möjligt. Sverige har hittills aldrig inkluderat ungdomsrepresentanter i sina delegationer till klimatförhandlingar och när miljöminister Andreas Carlgren fick frågan på dialogmötet mellan EU:s ordförandeskap och civilsamhället under Köpenhamnstoppmötet om anledningarna till att Sverige bryter mot denna skrivelse (trots att Sverige var den främsta pådrivande kraften i att skrivelsen kom till) svarade han att ha tyckte att han var en bra ungdomsrepresentant själv.
  Det finns sedan tidigare en uppsjö FN-rapporter om klimatfrågan analyserad utifrån till exempel könsaspekt, hur det påverkar gamla och urbefolkningar m.m. Nu släpps slutligen också en rapport på unga och klimatfrågan. Här analyseras både hur klimatfrågan påverkar världens unga liksom vilken roll unga föreslås ta. Vilka förutsättningar de skall få för att kunna ta dessa roller återstår dock att se. Ännu är det oklart om Sverige kommer att inkludera ungdomsrepresentanter i delegationen till klimattoppmötet i Durban och på vilka andra sätt Sverige skall arbeta för att unga skall kunna spela en konstruktiv roll i klimatomställningen.

  Hela rapporten Youth and Climate Change finns att läsa här.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!