Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  USA på väg mot ny fossilboom

  USA kommer uppleva en massiv ökning av sin utvinning av fossila bränslen de kommande åren, det förutspår international energy agency i sin nya rapport. 

  USA:s oljeutvinning har minskat sen flera decennier tillbaka, men är den på väg att öka igen. Orsaken är så kallad okonventionella oljekällor, så som oljesand och oljeskiffer. Dessa är dyrare och mer energikrävande att utvinna, men har blivit lönsamma i takt med att oljepriset har gått upp. I sin rapport World Energy Outlook 2012 räknar International Energy Agency med att USA:s inhemska oljeproduktion kommer öka från runt 6 miljoner fat om dagen idag till 10 miljoner fat om dagen 2020.

  Som om inte det vore nog ökar dessutom utvinning av okonventionell gas (så kallad fracking) stort. Detta tillsammans med den ökade oljeutvinningen kommer innebära att USA fram emot 2025 – 2030 kommer producera mer fossila bränslen än någonsin, först därefter kommer utvinningen börja minska igen. Därmed går USA emot strömmen, då de flesta länder, speciellt i väst kommer uppleva en minskad produktion av fossila bränslen de kommande åren.

  Den här utvecklingen kommer såklart med en prislapp. Utvinning av oljesand är en fruktansvärt smutsig process som skadar närmiljön, vattenresurser och innebär stora klimatutsläpp (mer om det här). Samma sak gäller fracking innebär har även den tekniken stora risker för människor och miljö. Mer info finns i videon nedan.

  Frågan är hur de här prognoserna hänger ihop med USA:s mål om att minska sina klimatutsläpp med 17 % till 2020, (från 2005 års nivå). Eller hur det hänger ihop med Obamas uttalande i veckan om att han vill göra klimatfrågan till en prioriterad fråga.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.