Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  USA tror inte Saudiarabien kan hålla oljepriset under kontroll länge till

  Ett nytt wikileaksdokument visar på en växande oro inom den amerikanska regeringen för att Saudiarabien ska ha blåst upp sina siffror över hur mycket olja de kan producera. Tjänstemannen som ska ha skrivit dokumentet misstänker att Saudiarabiens oljereserver har överdrivits med så mycket som 40 % rapporterar The Guardian

  Redan 2007 varnade tjänstemannen för hotet med ökande oljepriser. Tidigare hade USA utgått ifrån att om priset steg så mycket att efterfrågan började minska skulle Saudiarabien sänka priset, för att se till att världen inte vande sig av med oljan. Men enligt Sadad al-Husseini, geolog och före detta chef för sökandet efter ny olja på det statliga Saudiarabiska oljebolaget Armanco klarade Saudiarabien inte av att öka kapaciteten, för att på så sätt hålla priserna nere. Mycket riktigt steg också priserna året som följde, och nådde som mest 147 dollar fatet, vilket var en viktig orsak till att utlösa finanskrisen.

  Efter finanskraschen föll efterfrågan på olja, och därmed priserna drastiskt, men har sedan dess stadigt ökat igen, och har nu passerat 100 dollar fatet, siffror som var fantasisummor för bara några år sedan. Sadad al-Husseini påpekar i ett nytt brev 2009 ytterligare problem med att hoppas på ökad oljeexport ifrån Saudiarabien, då de själv upplever en boom i sin energikonsumtion, och behöver allt mer olja själva. Slutsatsen blir att Saudiarabien inte längre har förmågan att kontrollera världsmarknadspriset på det sätt de brukade ha. ”De kan helt klart driva upp priserna, men frågan är om de kan hålla nere priserna någon längre period” skriver han.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.