Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Boliden utökar Aitikgruvan utanför Gällivare, och tvingar därför två byar att flytta. År 2020 ska byn Sakajärvi vara tömd och tre år senare är det Liikavaaras tur.

    Sakajärvibon Katarina Sundelin bor på en gård som funnits i släkten i fem generationer.

    – Det var som att slå undan fötterna på oss. Tre och ett halvt år är inte så länge, det känns som ingen tid alls, säger hon till NSD.

    Aitikgruvan som nu ska utvidgas bryter nästan 37 miljoner ton malm varje år, men det är bara en procent av det som bryts som man egentligen vill åt – kopparn. Enligt bolaget själva är det en av de lägsta halterna som bryts i världen, men höga metallpriser gör det ändå lönsamt.

    För att undvika naturkatastrof har bolaget säkrat 660 miljoner kronor till att städa upp efter gruvan när den är uttjänt, men det finns idag inga garantier för att det räcker.

    – Till skillnad från många andra ämnen är koppar särskilt giftigt i vissa nivåer. Det gör att kopparutsläppen måste begränsas kraftigt, säger David Berggård, miljöingenjör och ansvarig för gruvfrågor på Länsstyrelsen i Norrbotten, till SVT. Han fortsätter:

    – Hanteras inte de gråbergsupplag eller de sandmagasin som finns på området på rätt sätt genom täckning och andra åtgärder, riskerar vi att få stora läckage av tungmetaller och surt vatten. På sikt kan det skada vattendrag, omgivande mark och växtlighet. I slutändan påverkar det oss människor.

    År 2000 skedde också ett dammhaveri i Aitikgruvan där 1,6 miljoner kubikmeter förorenat vatten läckte ut i vattendragen, vilket ska ha kallats det största dammhaveriet som inträffat i Sverige.

    Samtidigt haltar den svenska metallpolitiken. I början av förra året kom en studie som visade att metallåtervinning missgynnas till förmån för ny gruvbrytning. Globalt har vi redan brutit hälften av alla de kända reserverna av koppar som finns, men ändå återvinns inte många av de sällsynta jordartsmetallerna trots att metallhalterna kan vara lika höga på en deponi som i berggrunden.

    Den nya gruvan väntas bli en kilometer lång, 800 meter bred och 270 meter djup. Samtidigt är tidsplanen osäker och kan ändras, vilket skapar ännu mer oro hos de som ska tvingas flytta.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.