Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Utrymme för bättre precision med kvävegödsling på svenska åkrar.

  En ny undersökning från Hushållningssällskapet visar att svenska bönder ofta använder mer kvävegödsel än nödvändigt på sina åkrar. Enligt undersökningen ligger kvävegivan, alltså mängden kväve/yta, över jordbruksverkets rekommendationer på 90% av de undersökta områdena. Att bedöma hur mycket gödsel som ska användas kräver att man tar hänsyn till en mängd olika faktorer, undersökningen identifierar ett antal faktorer som skulle behöva tas in i bedömningarna på ett bättre sätt men frågar även ”om de verktyg som finns idag används i tillräckligt hög grad.” 
  Att använda en så väl anpassad mängd gödsel som möjligt är viktigt eftersom en del av näringen alltid lakas ut till  vattendrag och bidrar till övergödning, en del av kvävet omvandlas också till kortlivade växthusgaser. Högre tillförsel av kvävegödsel ger visserligen större avkastning men det finns en brytpunkt då miljöeffekterna ökar snabbare än avkastningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.