Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Utsläppen minskar – men bara förra året

  Guardian rapporterar om hur de globala utsläppen av koldioxid minskade förra året, för första gången i modern historia. Men det berodde inte på några fantastiska teknologiska framsteg eller ett lyckat internationellt klimatavtal. Det berodde på finanskrisen.

  När produktionen av varor föll i I-länderna (för det var mest I-länder som drabbades, finanskrisen var aldrig verkligt global) så minskade också koldioxidutsläppen. Tillverkar vi färre prylar så blir det mindre utsläpp, ganska enkel logik. Problemet är såklart att en finanskris inte är det optimala sättet att rädda miljön på. Det nuvarande ekonomiska systemet bygger på att vi har tillväxt, och har vi inte det så drabbas de fattiga hårdast när krisen slår till. Vi skulle behöva skapa en ekonomi som klarar av att inte växa utan att drabbas av en kris där folk förlorar jobbet.

  Hur en samhällsekonomisk modell skulle se ut om den inte drev av tillväxt är det dock ingen som vet, men debatten har ändå börjat få fart, framförallt internationellt men även här i Sverige. Om någon vill ha mer information kring tillväxtproblematiken och alternativa system så är Steg 3 ett bra ställe att börja på.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.