Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Utsläppsrätterna rekordbilliga

  Inom ramen för Kyotoprotokollet och EU:s eget handelssystem kan länder välja att sälja eller köpa utsläppsrätter om man har ett överflöd eller brist på dem. Systemet har ofta kritiserats för att vara både ineffektivt och sakna transparens. Nu kommer uppgifter om att utsläppsrätterna dessutom är rekordbilliga.

  Att utsläppsrätterna från första början är för billiga beror främst på två saker. För det första är ambitionerna om sänkta utsläpp för låga för att efterfrågan ska bli tillräckligt stor för att pressa upp priserna. För det andra är året man jämför mot, 1990, inte ett vidare bra år. Detta främst på grund av att utsläppen i forna Sovjet störtdök och skapade ett överflöd av utsläppsrätter på marknaden. Dessa är med och pressar ner priset än idag.

  Men nu anges alltså utsläppsrätterna vara rekordbilliga. Enligt Energimyndigheten beror det på osäkerheten i de internationella klimatförhandlingarna och den ekonomiska lågkonjunkturen.

  – Priset på europeiska utsläppsrätter minskade med cirka 45 procent under 2011 jämfört med 2010. I januari låg priset på strax över 14 euro per ton för att sedan minska till rekordlåga 7 euro per ton i mitten av december, säger Jennica Broman, handläggare på Energimyndigheten.

  Det ska kosta att smutsa ner, eller hur var det nu?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.