Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vad har Sverige för klimatmål till år 2020? – SMB reder ut

  Foto: Vattenfall

  Vill den rödgröna regeringen att en tredjedel av utsläppsminskningarna ska göras utomlands? Eller ska klimatmålet nås genom inhemska utsläppsminskningar?

  David Kihlberg, sakkunnig i klimatfrågor på Naturskyddsföreningen, skrev i går ett blogginlägg på föreningens hemsida där han ställer sig frågan vad Sverige egentligen har för klimatmål till år 2020.

  Riksdagen antog 2009 ett mål om att Sverige ska minska utsläppen av växthusgaser som inte ingår i EU:s utsläppshandel med 40 % till 2020 jämfört med 1990. Men med knappt fem år kvar råder det stor oklarhet kring vad det målet egentligen innebär under den nya regeringen.

  Målet lämnar nämligen visst utrymme för tolkning. Alliansregeringen valde att inkludera åtgärder utomlands i målet, och beslöt att av minskningen på 40 % så skulle 27 % avklaras i Sverige, och resterande 13 % skulle uppnås genom att köpa utsläppskrediter.

  Socialdemokraterna och Miljöpartiet har dock kritiserat detta sätt att räkna, och har beskrivit det både som ”siffertrixande” och som ett ”falskt sätt att redovisa utsläpp”. David Kihlberg från Naturskyddsföreningen undrar därför vad som gäller nu, med de båda partierna i regeringsställning:

  Vi har vid upprepade tillfällen frågat regeringsföreträdare hur den rödgröna regeringen avser att tolka 2020-målet, men inte fått något rakt svar. De svar vi har fått, från bland annat miljö- och klimatminister Åsa Romson (Mp) har inte svarat på den enkla frågan: vad är regeringens tolkning av Sveriges klimatmål till 2020?

  Knappt fem år återstår till 2020, och det är alltså oklart om de svenska utsläppen ska minska med 40 % eller 27 %. Hittills har de minskat med strax över 20 %.

  Supermiljöbloggen tyckte frågeställningen lät intressant. Frågan passades därför vidare till regeringen, och efter bara några timmar kom ett svar från Fredrik Hannerz på Miljö- och energidepartementet, politiskt sakkunnig hos klimat- och miljöminister Åsa Romson. Han skriver i ett mejl till Supermiljöbloggen:

  Regeringen har inte ändrat den av riksdagen antagna målsättningen om 40% utsläppsminskning till 2020. Riksdagens mål är att utsläppen i icke-handlande sektorn ska minska med 40 % till 2020 från 1990 års nivå. Riksdagen har, vid behandlingen av den Klimatpolitiska propositionen (2008/2009:162), bedömt att en tredjedel av utsläppsminskningarna kan vara genom flexibla mekanismer inklusive internationella krediter. Regeringens grundläggande princip är att klimatmål ska nås genom inhemska utsläppsminskningar. Regeringen arbetar med ett antal klimatpolitiska förslag som kommer att bidra till måluppfyllse. Årets kontrollstation ligger fast och är nödvändig, inte minst efter 8 år med för låg ambitionsnivå.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra