Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vad midterms innebär för klimatet

  De amerikanska deltidsvalen gick ungefär som förutspått. Republikanerna gick starkt framåt och tog över representantshuset och var nära att även sno till sig senaten. Många av de Republikanska nykomlingarna är dessutom långt mer konservativa än de som redan sitter i kongressen och flertalet är dessutom backade av den extremt konservativa Tea Party-rörelsen.

  John Boehner, GOP

  Detta innebär ett enormt bakslag för den amerikanska miljörörelsen. Hälften av alla nya republikaner förnekar all form av mänsklig påverkan av den globala uppvärmningen och hela 86 % motsäger sig alla former av miljöskatter.

  På grund av den starka republikanska majoriteten i representantshuset kommer dessutom, som jag tidigare nämnt, Republikanerna ta över energikommittén. Kampen om kommitténs ordförandepost kommer att stå mellan fyra olika Republikaner men oavsett vem som vinner så förlorar klimatet. Alla vill öppna för en avreglerad marknad för fossilenergi och alla utom en vill starta utredningar mot den etablerade klimatforskningen.

  Till och med den kandidat (Fred Upton) som vore bäst för miljörörelsen menar att vi inte behöver några specifika utsläppsmål. Andra kandidater har bland annat sagt att Cap-and-Trade lagstiftningen vore värre än 9/11.

  Samtliga fyra kandidater har dessutom tagit emot stora summor pengar från bolag med kopplingar till den fossila energin.

  Även husets förmodade nya talesman republikanen John Boehner (tredje mest inflytelserik efter presidenten och vice presidenten) är en klimatförnekare. Han har sagt att rädslan för CO2 är komisk för att vi släpper ut det varje gång vi andas. Med en sådan logik flödandes i USA är risken nog stor att vi inte kommer att få se en progressiv klimatlagstiftning där på ett bra tag.

  Men allt ser inte mörkt ut i väst.

  I Kalifornien blev propositionen som skulle döda deras banbrytande klimatlagstiftning avslagen med en bred majoritet. Även Prop 22 som skyddar ekonomiska medel öronmärkta för bland annat kollektivtrafik gick igenom.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.