Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Analys Nyheter

    Vad ska hända med Sveriges Agenda 2030-arbete?

    SDG
    agenda 2030-målen Foto: pixabay

    Gabriell Wikström, Sveriges nationella Agenda 2030-samordnare slutar. Och handlingskraften för att nå de mål om ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet som FNs medlemsstater enats om tycks svagare än på länge. Med bara sex år kvar till år 2030 lyser flera av målen, bland annat de om biologisk mångfald och klimat illande röda, alltså icke uppfyllda, för Sveriges del.

    Brist på politiskt ledarskap

    “Politiskt ledarskap saknas för den omställning som krävs” 

    Gabriell Wikström, avgående nationell Agenda 2030-samordnare i intervju med Svenska FN-Förbundet

    Redan i september 2023 flaggade nationella agenda 2030-samordnaren Gabriell Wikström för att forskningen pekar på att vårt samhälle måste transformeras men att inga ledande svenska politiker hittills har visat det politiska mod som krävs för en så genomgripande förändring. Samtidigt underströk Wikström att det är “oerhört bråttom” att göra omställningen.

    Under hela min tid som nationell samordnare har jag pekat på att den förändring av samhället som behövs är så genomgripande att det krävs ett tydligt ledarskap från den nationella politiken för att det ska gå. Det finns inte idag och jag tycker inte riktigt att det fanns under den tidigare regeringen heller. 

    Gabriell Wikström, avgående nationell 2030-samordnare

    Sverige lever på gamla meriter

    I jämförelse med andra länder ligger Sverige trots hyfsat till i FNs uppföljningar av Agenda 2030-målen, precis som Danmark och Finland. Enligt Gabriel Wikström beror Sveriges topplacering främst på gamla meriter. Han menar att det handlar om att vi byggde upp en välfärdsstat efter andra världskriget samt att vi var tidigt på bollen med miljö- och klimatfrågorna och därtill gjort vissa reformer bland annat inom ekonomisk styrning. Wikström framhåller att det inte har hänt särskilt mycket på nationell nivå sedan Agenda 2030 antogs 2015 och detta beror främst på det bristande nationella ledarskapet i de här frågorna. Wikström anser att det händer betydligt mer i både näringslivet och i kommuner och regioner.

    Wikströms bedömning är att både tidigare och nuvarande regering visat brister i ledarskap. Men regeringsskiftet hösten 2022 minskade möjligheten att strukturerat arbeta med hållbar utveckling nationellt. Regeringens uppdrag till myndigheter kring Agenda 2030 har minskat och den interna samordningen i Regeringskansliet har försvagats. På punkt efter punkt har regeringen dragit ner på det här arbetet, menar Wikström, som tidigare själv varit minister under S-regeringen.

    Beredning i riksdagen för hållbar utveckling föreslogs

    När Wikströms uppdrag, som ursprungligen kom från den S-ledda regeringen före 2022, nu avslutas har han lämnat ett antal förslag om det fortsatta arbetet.  Ett är att tillsätta en särskild beredning i riksdagen för hela området hållbar utveckling och Agenda 2030. Wikström har också föreslagit att man ska ge ett utökat uppdrag till länsstyrelserna och komplettera de klimatpolitiska och finanspolitiska råden med ett råd för social hållbarhet.

    Nu kommer reaktioner på nedmonteringen av Sveriges Agendan 2030-arbete, bland annat från Tidningen Aktuell Hållbarhet:  

    Den senaste tidens nedmontering av Agenda 2030 markerar en ny tidsanda. Nyligen gick FN–överenskommelsen in i andra halvlek och nu återstår att se hur det en gång hyllade ramverket överlever kommande sex år.

    Daniel Boman Aktuell Hållbarhet

    Supermiljöbloggen fortsätter att följa frågorna om arbetet med Agenda 2030. Om sex år var planen att målen åtminstone i stora delar skulle vara uppfyllda. För Sveriges del är det framförallt målen om hållbar produktion och konsumtion, klimat samt biologisk mångfald som sticker ut. Där är det långt till måluppfyllelse, men även inom andra målområden finns oro, inte minst vad gäller förändringar i välfärdssystemen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.