Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Valet i Kambodja: miljöaktivister lever farligt

  Regeringen i Kambodja valdes om i söndagens val. Dagens Nyheter rapporterar om hur journalister och aktivister som protesterar mot hur den kambodjanska marken delas ut till hänsynslösa privata aktörer riskerar att gå en grym död tillmötes.

  Den 26 april 2012 mördades miljörättskämpen Chut Wutty när han dokumenterade den utbredda illegala avverkningen av regnskog i Kambodja. Brottet klarades aldrig upp, utan har i stället följts av en skrämmande serie liknande mord på människor som har lyft en kritisk röst mot de nya gummi- och sockerrörplantagen, gruvdriften och turistanläggningarna. Dessa anläggs med statens goda vilja på mark som täcks av skog som regeringen har juridisk skyldighet att skydda. Marken befolkas av landets fattiga, en grupp som får finna sig att i att bli bortkörda från hus och hem med en ersättning på 25 dollar från företagen.

  FN rapporterar att den skogsklädda ytan av Kambodja har minskat från 73 till 57 procent på tjugo år på grund av den illegala avverkningen i landet. Företag med kontakter i regeringen tillåts att anlägga sina verksamheter mitt i naturreservat. En växande industri är sockerproduktionen. Sockret säljs tullfritt och till ett fastslaget minimipris till oss i EU. Att Hun Sen och hans regering kommer att lägga om politiken är inte troligt, men gårdagens val innebar en rejäl frammarsch för oppositionen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.