Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Väljarbarometer: Klimat och migration viktigast i EU-valet

    Klimatet och migrationen är de två kriser som kommer att bli avgörande för hur EU-medborgarna röstar i årets parlamentsval. Detta enligt tankesmedjan ECFR, som frågat invånare i nio EU-länder inför valet.

    Resultatet redovisas i rapporten ”A crisis of one´s one: The politics of trauma in Europe´s election year.” Rapporten utgår från det faktum att EU-medborgarna verkligen har känt, och känner, av en rad betydande och allvarliga kriser med stor påverkan på deras liv under senare år.

    Tankesmedjan (European Council on Foreign Relations) identifierar fem stora kriser som förmår att mobilisera EU:s väljare: covid-pandemin, Rysslands angrepp på Ukraina, levnadskostnaderna, klimatet och migrationen. Kriserna har det gemensamt att de upplevs och utspelar sig nära eller på hemmaplan i samtliga länder.

    De intervjuade kommer från nio länder (Sverige ingår inte) med sammanlagt 75 procent av unionens befolkning, samt från två icke-medlemsländer, Storbritannien och Schweiz.

    Svaren på vilka kriser som oroar de utfrågade mest varierar kraftigt mellan länderna. Italienare och portugiser oroar sig mest över ekonomi och levnadsomkostnader, medan fransmän och danskar anger klimatet som största krisen. I Polen och Estland är Ukrainakriget den största frågan, medan tyskarna är ensamma om att peka ut migrationen som den svåraste krisen.

    När svaren analyserats framkommer två teman som är större och mer mobiliserande än de övriga: klimatet och migrationen. Men preferenserna skiljer sig åt även på individnivå, och beror på politisk uppfattning och sociala faktorer.

    Klimatfrågan är större hos yngre, välutbildade personer, och de som lutar åt vänster. Migrationen oroar i högre grad äldre personer och de med sympatier mer högerut, visar undersökningen.

    EU-valet till parlamentet hålls den 6-9 juni. Det pekas ut som mycket viktigt för unionens fortsatta steg mot en nödvändig och radikal klimatomställning. När omställningen nu ska ta fart enligt regelverket i klimatplanen Fit for 55 kan prövningarna bli kännbara inom många samhällssektorer. Rädslan för och missnöjet med klimatåtgärderna kan bli ett stort slagträ i den allt mer polariserade politiska debatten, konstaterar Utrikespolitiska institutet i en artikel.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.