Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vanligaste bekämpningsmedlet hälsovådligt

  Ämnet glyfosat som finns i världens mest använda bekämpningsmedel kan enligt en ny studie nu kopplats till sjukdomar och hälsobesvär så som Parkinsons, infertilitet och cancer, skriver Reuters. Spår av glyfosat har hittats i mat och sägs förstärka effekter av andra kemikalier och gifter funnet i livsmedel. Ämnet har även väckt larm tidigare.

  Studien är peer-reviewed och publicerades i tidningen Entropy förra veckan. Den utfördes i USA av Stephanie Seneff, en forskare vid Massachusetts Institute of Technology, och Anthony Samsel, en pensionerad forskningskonsult från Arthur D. Little, Inc.

  Glyfosat har utvecklats av Monsanto som hade patent på ämnet fram till år 2000, men är nu patentfritt och används av fler aktörer. Enligt kemikalieinspektionen såldes 657 ton glyfosat i Sverige år 2010, vilket var en ökning på 60% jämfört med bottenåret 2009.

  Monsantos vice VD för hållbarhet, Jerry Steiner, svarade på studien att:

  Vi är mycket säkra på glyfosats långa meritlista. Det har varit med om mycket, mycket omfattande studier.

  Glyfosat utreds nu även av det amerikanska organet EPA som senast 2015 ska bestämma huruvida en begränsning för ämnet bör sättas.

   

  Vidare läsning:

  Problemet med herbicidresistenta ogräs växer

  Forskarlarm: Världens mest använda ogräsmedel orsakar fosterskador

  Monsanto döms för kemisk förgiftning

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!