Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Kommentar Nyheter

    Vårbudgeten: frånvaro av globalt utvecklingsarbete och klimat

    Den 15 april presenterade regeringen årets vårändringsbudget. I denna har regeringen chans att skruva på den tidigare lagda höstbudgeten för att möta utmaningar som regeringen ser behov av satsningar inom. Klimatkrisen och arbete för FN-staternas gemensamt överenskomna Agenda 2030 – de globala utvecklingsmålen – hör inte till de utpekade politikområdena.

    Välfärd, trygghet och jobb är de investeringar för Sverige som nämns i regeringens ambitioner för 2024 och framåt. Nationens välmående är i fokus. Inga spår finns av klimatoro, investeringar i förnybar energi för att minska sårbarheten i vår fossilberoende ekonomi eller att arbeta med ekosystemtjänster för att säkerställa att vi går i takt med biologisk mångfald och andra baser för mänskligt liv på den här planeten.

    När klimat och miljö nämns är det främst i termer av minskade anslag, även om vissa satsningar finns på exempelvis laddinfrastruktur för elfordon. Här följer ett exempel på citat från regeringens proposition:

    Utgifterna inom utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård ökade 2022 och
    beräknas minska 2023–2026.

    Regeringens vårproposition 2024

    Finansminister Svantesson är i presentationen av vårpropositionen tydlig med att Sverige ska bli rikare och tryggare. I snygga power points radas traditionella budgetposter upp som ska göra oss invånare rikare och tryggare. Det är klassisk tillväxtpolitik. Men här finns ett stort problem: Den klassiska tillväxtpolitiken a´ la 1990-tal är inte lösningen på 2020-talets globala klimat- och säkerhetssituation.

    En rimlig förväntan på en moderatledd regering är att presentera de borgerliga partiernas variant av att möta klimatkrisen och att berätta hur vägen för att möta övriga utmaningar i Agenda 2030-målen som överenskommits inom FN-systemet ser ut. Politiken skulle säkerligen inte se likadan ut som om en Socialdemokratisk och Miljöpartistiskt ledd regering hade varit vid rodret i svensk politik.

    Trygghet handlar även om hållbar utveckling

    Men att ha någon politik, det är ändå en rimlig kravnivå för en svensk regering år 2024. I stället ekar det nationalistiskt och tomt. Detta är skrämmande och på sikt ett stort hot mot välfärden, tryggheten och jobben i Sverige. Just de områden som regeringen säger sig vilja värna och satsa på.

    En välvillig tolkning skulle kunna vara att regeringen, oavsett vad expertmyndigheter och klimatpolitiskt råd säger, envist håller fast vid att koldioxidinfångning och kärnkraft i en avlägsen framtid är lösningen. Detta då i kombination med ytterligare minskningar av anslag till miljö och naturvård.

    I en tid när jobb, ekonomisk utveckling, säkerhet och kriminalitet skrämmer många invånare är det ändå häpnadsväckande att klimatkrisen helt ignoreras, liksom det globala konfliktförebyggande och fredsfrämjande arbetet. Före Tidöavtalets tillkomst fanns ändå en livlig diskussion om globala utvecklingsfrågor, också inom borgerligheten. Var finns den diskussionen idag?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.