Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vargjakten fortsatt under EU-granskning

  Regeringens vargjakt har under lång tid utsatts för kritik. Forskare menar att man bör öka antalet vargar snarare än att döda dem. EU-kommissionen gick så långt att de hotade med rättsliga åtgärder om inte regeringen slutade med sin licensjakt. Regeringens svar var att istället övergå till enbart ”skyddsjakt”, vilket man trodde skulle vara förenligt med EU-reglerna. Det märkliga är dock att skyddsjakten verkar ge utrymme för att jägarna ska döda ännu fler vargar än tidigare. Nu höjer EU återigen ett varnande finger mot alliansregeringen. Om kommissionens granskning visar att skyddjakten i själva verket är en ulv i fårakläder kommer man inte tveka att dra Sverige inför rätta, enligt miljökommissionär Janez Potocnik. DN:

  Janez Potocnik välkomnar att licensjakten på varg har stoppats i år, men uttrycker en oro för om skyddsjakten överensstämmer med EU:s lagstiftning. Han påpekar att Naturvårdsverkets riktlinjer för skyddsjakten kommer först i juni.

  – Det vore logiskt om den som inför skyddsjakt på varg också har klara regler för hur den ska se ut. Det måste absolut finnas en klar definition för i vilka fall skyddsjakten får genomföras, hur den ska se ut och vad som krävs innan ett sådant beslut kan fattas, säger Janez Potocnik.

  – Skyddsjakten får inte bli en förtäckt rätt att döda. Att döda problemvargar är möjligt bara om det inte finns några andra lösningar, som att sätta upp stängsel för att skydda får, flytta vargar eller förse hundar med bjällror.

  – Vi kommer att följa skyddsjakten mycket noga och skaffa oss så mycket information som möjligt om hur den genomförts i praktiken, säger han.

  Frågan som alla ställer sig: Kommer även skyddsjakten att bli ett rungande fisko?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.