Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vargjakten: Jägarförbundets desperation växer

  Svenska jägarförbundets desperation framstår allt tydligare (vilket inte kanske är så konstigt med tanke på att allt det här har hänt). Förbundets ordförande, Torbjörn Lövbom, skrev igår en debattartikel på Aftonbladet där han bland annat hävdar att vargar är ett hot mot livet på landsbygden.

  Som en del i sin argumentation framför han vargars jaktvanor som ett problem:

  En sådan påverkan är att vargen attackerar hundar, skadar eller dödar dem. Förutom de 27 hundar som dödades 2009 skadades nästan lika många med svåra lidanden för hunden och dyra veterinärkostnader för ägarensom följd. Den ekonomiska förlusten för den som mister en hund är också stor.

  Torbjörn kanske är glömsk, eller så väljer han kort och gott att bortse från mycket fakta i sammanhanget. Vargen är nämligen inte alls ett stort problem för hundarna, i alla fall inte om man jämför med till exempel jägarna själva, eller med hur många hundar som dödas i trafiken.

  Sen kan man undra varför Torbjörn i ovanstående stycke använder sig av statistik från 2009. Kan det ha att göra med att ännu färre hundar – 19 – dödades 2010?

  Dessutom är ersättningen för en hund dödad av varg betydligt större än om den skulle skulle dödas av trafiken eller bli skjuten.

  Genomsnittlig antal dödade och skadade jakthundar 2007-2009:

  Varg: 42
  Trafik: 822
  Vildsvin: 38
  Drunkning: 81

  Torbjörns oro är med anda ord lite obefogad.

  Läs även: Vargreviret

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!