Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Vargjakten: See you in court Sweden”

    Striden om Sveriges vargar fortsätter. I dag inleds en drygt två veckor lång jakt efter 16 vargar.

    Beslutet fattades i förrgår av Naturvårdsverket, som menar att det rör sig om ”en selektiv och riktad jakt på inavlade vargar som ett led för att minska inaveln och få en långsiktigt livskraftig vargstam”.

    Det är vargar i de mest inavlade reviren som kommer att omfattas av en selektiv och riktad jakt eftersom syftet är att minska inaveln i vargstammen. En selektiv och riktad jakt ska inte blandas ihop med vanlig licensjakt. Den riktade jakten är en av flera åtgärder för att minska inaveln i vargstammen och ett led i arbetet med den genetiska förstärkningen, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

    –  Ett glädjande beslut. Jakt på varg är en förutsättning för vi ska få färre men friskare vargar och därmed nå en gynnsam bevarandestatus för stammen, säger Anders W Jonsson, gruppledare i riksdagen för Centerpartiet, i ett pressmeddelande.

    Många andra aktörer tycker dock inte att beslutet är något att glädja sig åt. En överklagan av Naturvårdsverkets beslut har lämnats in till Förvaltningsrätten i Stockholm av Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen.

    – Vi arbetar med ärendet just nu för att så snabbt som möjligt kunna komma med ett beslut, säger Emma Jensfelt vid Förvaltningsrätten i Stockholm, enligt tidningen Jakt och Jägare.

    Peter Westman, naturvårdschef på WWF, kommenterar saken så här:
    – Naturvårdsverkets uttryck ”selektiv och riktad jakt” är ingenting annat än en omskrivning av licensjakt och strider mot svensk lagstiftning eftersom det inte följer EU:s art- och habitatdirektiv.

    Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, skriver på Twitter: ”Vargjakten: See you in court Sweden.”
    I dag kommenterar Karlsson vidare de nya uppgifter som visat att en av vargarna som finns i ett av de ursprungligen utpekade reviren härstammar från en invandrad varg, varför Naturvårdsverket i sista stund fick välja att minska antalet vargar som får skjutas från 18 till 16 stycken.

    –  Vargjakten sker i blindo. Att man nu upptäckte en genetiskt värdefull varg där regeringen vill skjuta bort inavlade vargar är ren tur, inte del av Naturvårdsverkets planering. Ingen kan garantera att inte fler värdefulla vargar skjuts i årets vargjakt.

    Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen säger:
    –  Jag är bestört över det vansinniga beslutet. Regeringens vargpolitik består av jakt och ingenting annat. Alla underlag som finns visat att det är nya gener – och inte jakt – som är helt avgörande för att vargstammen ska bli livskraftig.

    Ytterligare kritik kommer från Salomon Abresparr, ordförande i Fältbiologerna, som i ett pressmeddelandesäger:
    –  Sveriges vargpolitik är uppenbarligen inget annat än ren jaktpolitik. Regeringens missbrukar sitt förvaltande av biologisk mångfald och sargar ytterligare Sveriges skamfilade miljörykte internationellt.

    Än hårdare kritik kommer från Eva Franchell, ledarskribent på Aftonbladet, som skriver så här om beslutet om jakten: ”Det är möjligt att den frälser några centerväljare, men fler kommer att försvinna när ´regeringens gröna röst´ sviker i miljöpolitiken. Och då blir frågan snarast vem som utrotas först. Vargen eller centerpartisten?”

    Ekot på Sveriges Radio rapporterar i dag om den pågående brevväxling som sker mellan Sveriges regering och EU-kommissionen, där det enligt Ekot i det senaste brevet för en vecka sedan framgick följande:
    ”Miljökommissionär Potocnik avslutar sitt brev med att betona att om Sverige skulle dra igång licensjakt, innan man enats om en förvaltningsplan, kommer han att se sig tvingad att föreslå kommissionen att dra Sverige till EU-domstolen.”

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.