Världen långt ifrån att uppnå Parisavtalet: går mot 2,7 grader
Världen är långt ifrån att nå målen i Parisavtalet. Utsläppen minskar inte i den takt som krävs, en grön återhämtning efter pandemin syns inte till och den globala temperaturen stiger. Det visar flera FN-rapporter inför COP26.
SMB har tidigare rapporterat om att världen är långt ifrån att uppfylla Parisavtalet och att fönstret för att kunna klara 1,5 gradersmålet är på väg att stängas.
Bara veckor före FN:s klimatmöte i Glasgow COP26 i månadsskiftet oktober/november bekräftade FN:s generalsekreterare António Guterres nyligen i ett uttalande hur pass illa läget är genom att betona att med dagens utsatta bekräftelser för klimatåtgärder är världen på väg mot en global uppvärmning på 2,7-2,9-grader. För att ytterligare betona allvaret i detta försökte han förklara vad det innebär:
Vi står alltså på randen till avgrunden.
Bakgrunden till uttalandet var en ny FN-rapport (NDC Synthesis report) som inför COP26 gått igenom länders nationella klimatåtaganden och vad dessa innebär för Parisavtalets mål om en uppvärmning på maximalt två grader, men helst under.
Enligt sammanställningen innebär nuvarande klimatmål från Parisavtalets 191 parter att utsläppen av växthusgaser kommer att öka med 16 procent fram till 2030 jämfört med 2010, vilket ligger långt ifrån vad dessa kom överens om i Paris 2015.
För att nå målet om 1,5 graders uppvärmning måste medlemsländerna nämligen totalt sänka sina utsläpp med 45 procent och för att nå två graders uppvärmning måste de sänkas med 25 procent. Som Guterres betonade kommer ett misslyckande av att nå målen inte gå oss obemärkt förbi utan kommer kunna mätas i enorma förluster av människoliv och försörjningsmöjligheter.
FN-chefen uppmanade därför G20-länderna, som svarar för 80 procent av de globala utsläppen, att agera. Och agerande behövs för som en ytterligare FN-rapport visar har vår nuvarande uppvärmning med cirka 1,1 graders uppvärmning jämfört med 1850 redan bidragit till oerhörda konsekvenser som årets sommar med extremväder visat.
Rapporten United in Science 2021 som koordineras av Meteorologiska världsorganisationen (WMO) – och som släpptes några dagar före NDC-rapporten – presenterar den senaste kunskapen om klimatförändringar och vad de innebär för att informera om global politik och åtgärder. Det är den tredje i serien och övriga organisationer som medverkar i rapporten är FN:s miljöprogram (UNEP), Världshälsoorganisationen (WHO), FN:s klimatpanel (IPCC), the Global Carbon Project (GCP), the World Climate Research Programme (WCRP) och Met Office, Storbritannien.
I princip bekräftar United in Science 2021 tidigare rapporter som kan sammanfattas med att stigande globala temperaturer förstärker katastrofala extrema väderhändelser världen över som i sin tur påverkar såväl ekonomi som samhällen. Halterna av växthusgaser i atmosfären fortsätter på rekordnivåer och de senaste fem årens genomsnittliga globala temperatur är bland de högsta som har noterats. Sannolikheten för att temperaturen redan de kommande fem åren tillfälligt kommer att ligga över 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid, har ökat och är nu 40 procent, enligt rapporten.
António Guterres skriver i ett förord till årets United in Science-rapporten att resultatet ger en alarmerande bedömning av hur långt ur kurs vi är och WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas betonar att vi hittills inte uppfyllt de utfästelser om att bygga tillbaka bättre efter pandemin för att få mänskligheten på en mer hållbar väg och för att undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.
FN:s generalförsamling har nu samlats för sin 76:e session med många av världens stats- och regeringschefer på plats i New York. Med en månad kvar till COP26 präglas samtalen starkt av klimatet. Resultaten från FN-rapporterna kommer tas upp när nu mänskligheten som helhet, kanske för första gången, inser att klimatkrisens tid är här och vi måste göra något åt den. Frågan är bara om de inser hur mycket och hur snabbt.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till