Världens skogar kartläggs med hjälp av Google Earth
Satellitbilder visar att Malaysia, på grund av ökad palmoljeproduktion, är ett av de länder som förlorat mest skog de senaste åren.
En ny karta över världen, som visar både var skogar försvunnit och var nya skogar tillkommit, har tagits fram med hjälp av Google Earth.
Lars Laestadius, seniorforskare på den miljöpolitiska tankesmedjan World Resources Institute i USA säger till Sveriges radios Ekot:
– För första gången har världen tillgång till ett globalt system för skogsinventering, som är oberoende av ländernas egna skogsinventeringar (…).
BBC News skriver att Google Earth spelat en avgörande roll i arbetet och att 650 000 satellitbilder mellan åren 2000 och 2012 har använts vilket gjort att enormt mycket information om världens skogar kunnat tas fram.
Bland annat har forskarlaget bakom projektet kunnat visa att världen förlorade ungefär 2,3 miljoner kvadratkilometer med skog under perioden, som ett resultat av bland annat avverkningar, bränder, sjukdomar och stormar. Samtidigt tillkom 800 000 kvadratkilometer med ny skog. (Att jämföras med Sverige som är cirka 450 000 kvadratkilometer stort)
Nyhetssajten Mongabay skriver att det är Malaysia som haft den högsta avskogningstakten under perioden. Vid slutet av förra året hade sammanlagt 14,4 procent av skogen som fanns på plats år 2000 försvunnit. En stor del hade visserligen ersatts av oljepalmslantager. Men enligt Dan Zarin, från the Climate and Land Use Alliance, som uttalar sig i artikeln, så är detta knappast att räknas som ny skog:
– You can’t ‘net out’ deforestation by planting trees, because newly planted forests are far less valuable for carbon, biodiversity and forest-dependent people than standing native forests.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till