Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Varmare klimat gör maten allt dyrare

    Stigande temperaturer har bidragit till ökade matpriser under flera decennier, och klimatförändringarna kommer att leda till ytterligare prisökningar och inflation i framtiden. Det visar en ny studie om kopplingen mellan klimat och ekonomi.

    Forskare vid Potsdaminstitutet och Europeiska Centralbanken har jämfört matprisindex med väderdata i 121 länder sedan 1996, och ser hur stigande temperaturer har bidragit till högre matpriser under studieperioden. Effekterna var störst på låga breddgrader, nära ekvatorn. På höga breddgrader, alltså längre norr- respektive söderut, var sambandet mer varierande och starkast på sommaren.

    Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications Earth & Environment, och förvånar inte professor Göran Bergkvist vid Sveriges Lantbruksuniversitet:

    Klimatförändringarna påverkar produktionen, speciellt i tropikerna. Ska inte priserna gå upp måste andra producera mer eller man måste ta nya arealer i anspråk och det finns inte så mycket nya arealer, så det är inte speciellt överraskande, säger han till Vetenskapsradion i P1.

    När forskarna utvärderade resultaten från studieperioden och applicerade dem på de temperaturökningar som beräknas ske fram till 2035, kunde de konstatera att utvecklingen kommer att fortsätta: Matpriserna beräknas öka med mellan 0,9 och 3,2 procent per år på grund av klimatförändringarna, och den totala inflationen med ca 0,3-1,3 procent per år. Extremvärmen 2022 ökade matinflationen i Europa med ca 0,4-0,9 procentenheter. Med de temperaturökningar som förutspås till 2035 skulle denna effekt bli 30 till 50 procent starkare, enligt studien.

    Extremväder hot mot maten – och mot bönderna

    Bara i år har bränder, skyfall och andra extrema väderhändelser fått priset på olivolja att skjuta i höjden, liksom på apelsinjuice och kakao. Högre temperaturer ökar även risken för växtsjukdomar, exempelvis har en svår bakteriesjukdom drabbat apelsinodlingar och lett till årets brist på apelsiner. På många håll i världen hotas också stapelvaror som majs, vete och ris av klimatförändringar, enligt reportaget i Vetenskapsradion.

    Klimatförändringarna slår förstås hårt mot jordbrukarna. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att 160 000 lantbrukare i Marocko har mist sina jobb på grund av den torka och hetta som drabbat landet sex år i rad, skriver Omni.

    I Sverige har lantbrukare drabbats hårt av skyfallen tidigare i juli, skriver Dagens Nyheter. Framöver förväntas nederbörden öka och bli mer oberäknelig i Sverige, med häftigare skyfall omväxlande med perioder av torka. Vi måste därför anpassa oss till de nya förhållandena och lära oss att hushålla med vattnet, kommenterar Göran Bergkvist i Vetenskapsradion.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.