Varmare klimat gör maten allt dyrare
Stigande temperaturer har bidragit till ökade matpriser under flera decennier, och klimatförändringarna kommer att leda till ytterligare prisökningar och inflation i framtiden. Det visar en ny studie om kopplingen mellan klimat och ekonomi.
Forskare vid Potsdaminstitutet och Europeiska Centralbanken har jämfört matprisindex med väderdata i 121 länder sedan 1996, och ser hur stigande temperaturer har bidragit till högre matpriser under studieperioden. Effekterna var störst på låga breddgrader, nära ekvatorn. På höga breddgrader, alltså längre norr- respektive söderut, var sambandet mer varierande och starkast på sommaren.
Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications Earth & Environment, och förvånar inte professor Göran Bergkvist vid Sveriges Lantbruksuniversitet:
Klimatförändringarna påverkar produktionen, speciellt i tropikerna. Ska inte priserna gå upp måste andra producera mer eller man måste ta nya arealer i anspråk och det finns inte så mycket nya arealer, så det är inte speciellt överraskande, säger han till Vetenskapsradion i P1.
När forskarna utvärderade resultaten från studieperioden och applicerade dem på de temperaturökningar som beräknas ske fram till 2035, kunde de konstatera att utvecklingen kommer att fortsätta: Matpriserna beräknas öka med mellan 0,9 och 3,2 procent per år på grund av klimatförändringarna, och den totala inflationen med ca 0,3-1,3 procent per år. Extremvärmen 2022 ökade matinflationen i Europa med ca 0,4-0,9 procentenheter. Med de temperaturökningar som förutspås till 2035 skulle denna effekt bli 30 till 50 procent starkare, enligt studien.
Extremväder hot mot maten – och mot bönderna
Bara i år har bränder, skyfall och andra extrema väderhändelser fått priset på olivolja att skjuta i höjden, liksom på apelsinjuice och kakao. Högre temperaturer ökar även risken för växtsjukdomar, exempelvis har en svår bakteriesjukdom drabbat apelsinodlingar och lett till årets brist på apelsiner. På många håll i världen hotas också stapelvaror som majs, vete och ris av klimatförändringar, enligt reportaget i Vetenskapsradion.
Klimatförändringarna slår förstås hårt mot jordbrukarna. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att 160 000 lantbrukare i Marocko har mist sina jobb på grund av den torka och hetta som drabbat landet sex år i rad, skriver Omni.
I Sverige har lantbrukare drabbats hårt av skyfallen tidigare i juli, skriver Dagens Nyheter. Framöver förväntas nederbörden öka och bli mer oberäknelig i Sverige, med häftigare skyfall omväxlande med perioder av torka. Vi måste därför anpassa oss till de nya förhållandena och lära oss att hushålla med vattnet, kommenterar Göran Bergkvist i Vetenskapsradion.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till