Varmare klimat leder till mer gubbslem
Ny avhandling från SLU reder ut varför gubbslem blivit vanligare under de senaste årtiondena.
Det är algen gubbslem som SLU-forskaren Karin Johansson undersökt. Det brukar vara framåt sensommaren som denna alg bildar kraftiga blomningar. Många som badat i svenska sjöar kan förmodligen känna igen fenomenet, inte minst eftersom det bildas ett slemmigt lager på huden vid beröring.
I ett pressmeddelande om Johanssons avhandling framgår att det troligen är ett varmare klimat och brunare vatten som gör att gubbslemsalgen blir allt vanligare i de svenska sjöarna.
Och väl på plats är det en lurig rackare att bli av med.
Gubbslemsalgen har flera anpassningar för att slippa att bli uppäten av djurplankton; den har stora celler, den exploderar vid beröring och skickar ut slemmiga trådar som kan vara dubbelt så långa som algen själv och den simmar ner djupt i vattnet på natten och undviker på så sätt betande djurplankton närmare ytan.
– Tyvärr får vi nog räkna med att gubbslem blir vanligare i framtiden och att algen blommar oftare, säger Karin Johansson i pressmeddelandet. Pågående miljöförändringar gör nämligen att vattnet i svenska sjöar blir både brunare och varmare.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till