Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Varmare vintrar kräver förlängt fågelskydd

  Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

  Skyddet för rastande fåglar vid Hornborgasjön i Västergötland tidigareläggs tre veckor, beslutar länsstyrelsen. Orsaken är vårens allt tidigare ankomst, och med den flyttfåglarnas. Samtidigt rapporteras nu om rekordvarmt i februari.

  Den stora fågelsjön strax norr om Falköping i Skaraborg hyser ett mycket rikt fågelliv och är mest känd för att härbärgera tusentals rastande tranor under vårarna.

  Den första tranan vid sjön rapporterades i år redan den 19 februari. Trenden med allt tidigare ankomster av flera vinterflyttande fågelarter har varit tydlig under en lång rad år. Nu har länsstyrelsen behövt ingripa med en flytt av datumet för de särskilda skyddsbestämmelserna inom naturreservatet i Hornborgasjöns södra del.

  Skyddsregeln börjar gälla från och med nu, den 1 mars, istället för som tidigare den 20 mars. Den varar, liksom tidigare, till den 15 juli.

  Vi ser att många flyttande fåglar kommer hit tidigare än de gjorde för tjugo år sedan, sannolikt på grund av det varmare klimatet. Även platsen där tranorna väljer att rasta har flyttats under åren, säger Sofie Stålhand, reservatschef för Hornborgasjön i länsstyrelsens pressmeddelande.

  Ett ställe de tidigare använde att vila sig på har därför undantagits från regeln.

  Bestämmelsen innebär att ett större strandängsområde intill sjön är helt förbjudet att vistas på under skyddstiden. Övrig tid får skyddsområdet beträdas, men man måste hålla sig på markerade leder.

  Den pågående och stegrade uppvärmningen avspeglas också i SMHI:s sammanställning av vädret i februari. I norra Sverige var månadens medeltemperatur upp till sex grader över normalt, i Sydsverige mellan en och tre grader varmare.

  Flera av väderstationerna i södra Sverige, bland andra Helsingborg och Malmö, registerade aldrig någon vinter över huvudtaget. Det vill säga att man inte hade någon period med medeltemperatur under noll grader i fem dygn eller mer.

  Februari månad i år tangerar de värden som uppmättes under 2015 och utgör alltså inget rekord.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!