Varning för miljödålig deo
Vanliga deodoranter innehåller ämne som är mycket giftigt för vattenlevande organismer.
Det miljöfarliga ämnet triclosan är vanligt i deodoranter som säljs i taxfreebutiker av svenska och nordiska resebolag, detta enligt en ny rapport från branschorganisationen Svenskt Vatten.
I rapporten, Toxfree Taxfree (pdf) skriver Svenskt Vatten om problematiken med ämnet:
Triclosan klassas av EU som ”mycket giftigt för vattenlevande organismer med långtidseffekter”. (…) Ämnet sköljs lätt av skinnet när vi duschar eller tvättar oss och vattnet går vidare till reningsverken. Reningsverken har svårt att bryta ner triclosan och en del går rakt genom reningsverken och kommer ut i vattenmiljön, där det drabbar de vattenlevande växterna och djuren.
Från Svenskt Vatten vill man nu se att flera åtgärder sätts in, bland annat:
- att resebolagen och flygplatsernas taxfreebutiker på eget initiativ upphör med försäljningen av deodoranter och andra kosmetik- och hygienprodukter som innehåller triclosan.
- att miljöministern uppmanar kosmetikbranschen att fasa ut triclosan från sina produkter och samtidigt arbetar för att triclosan tas upp på REACH:s kandidatlista.
– Triclosan är ett mycket miljöfarligt ämne och helt onödigt. Konsumenter ska inte behöva få med sig miljöfarliga deodoranter hem när de är ute och reser, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.
***
De bolag som har granskats är:
Fritidsresor, Ving, Apollo, Viking Line, Tallink Silja, Stena Line, SAS, Norwegian och Swedavia. Samtliga säljer deodoranter som innehåller triclosan i sin taxfree.
De tio deodoranter som identifierats innehållande triclosan är:
Encounter (Calvin Klein), Shock (Calvin Klein), CK Free (Calvin Klein), Eternity Aqua (Calvin Klein), 1 Million (Paco Rabanne), Champion (Davidoff), The Game (Davidoff), 212 Sexy Men (Carolina Herrera), Homme Instinct, The Essence (David Beckham) och Polo Blue (Ralph Lauren).
I rapporten skriver Svenskt Vatten att triclosan tidigare varit vanligt i olika tandkrämer, men att handeln i Sverige efter påtryckningar i stort sett valt att sluta sälja dessa.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till