Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Karibiska korallrev har drabbats av stigande vattentemperaturer i över hundra år, enligt en ny studie. Dessutom blir värmeböljorna allt vanligare i de sköra marina ekosystemen.

    I en nyligen publicerad studie har forskare med hjälp av satellitdata och tidigare mätningar undersökt temperaturförändringar i över 5000 olika korallrev i Karibiska havet. Karibiska korallrev har drabbats hårt av klimatförändringar , och sedan 1970-talet har cirka hälften av regionens rev dött.

    Studien bidrar till kunskapen kring de bakomliggande effekterna och ger en detaljerad bild av hur omfattande temperaturförändringarna varit. Resultaten visar att de flesta reven drabbats av ökade vattentemperaturer i över hundra års tid. Flera av de undersökta reven upplevde dessutom uppvärmning så tidigt som 1871.

    Studien fann också att marina värmeböljor både blivit vanligare och längre de senaste årtiondena. År 1980 skedde en värmebölja per år, och i dagsläget har denna siffra ökat till nästan fem om året. Det ger reven ännu mindre tid att återhämta sig. Författarna bakom studien uppmanar till drastisk minskning av växthusgasutsläpp för att minska framtida uppvärmning. Andra skadliga effekter förknippade med överfiske och föroreningar behöver även de ses över.

    Världshavens stigande temperaturer har en stark negativ effekt på värdefulla marina ekosystem – där korallreven tillhör de mest känsliga. Dessa avancerade och vackra ekosystem drabbas hårt av mer värme, försurade hav, ändrade vädermönster och havsnivåhöjningar. Detta har i kombination med föroreningar och omfattande överfiske lett till en utbredd massdöd av korallrev världen över.

    Det gäller inte bara i Karibien – över hela världen bidrar korallrev direkt och indirekt med mat, arbete, och ekosystemtjänster såsom skydd mot erosion och stormar för en halv miljard människor. Dessutom är korallrev oumbärliga för biodiversiteten i havet då de är hem för 25 procent av allt marint liv – en hisnande siffra då korallreven enbart täcker 1 procent av havsbotten. Att skydda dessa områden är därför livsviktigt, både för fiskar och människor.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.