Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vattenfall får klartecken för nytt brunkolsdagbrott i Tyskland

  Foto: Greenpeace

  Det svenska statliga energibolaget förbereder nu för de övriga underlag som behövs för att kunna öppna dagbrottet, trots att regeringen beslutat att företaget ska avbryta sin expansion av brunkol.

  I början av oktober gjorde Socialdemokraterna och Miljöpartiet klart att framtiden för Vattenfall ska ligga i att ”utveckla förnybar energi och inte kol och gas”, samt att regeringen avser ”styra Vattenfall så att företaget avbryter den expansion av brunkol som Fredrik Reinfeldt har tillåtit”.

  Att upprätthålla detta löfte verkar gå så där.

  Ett av Vattenfalls planerade dagbrott, Welzow-Süd, som innehåller drygt 200 miljoner ton brunkol och ligger på gränsen mellan delstaterna Brandenburg och Sachsen har sedan tidigare fått klartecken från regeringen i Brandenburg. I dag rapporter Dagens industri att även regeringen i Sachsen gett grönt ljus.

  Enligt Dagens industri arbetar Vattenfall nu för fullt med de kvarstående underlag som behövs för att öppna det nya dagbrottet. Detta har fått flera aktörer i Sverige att undra vad regeringens tidigare löfte egentligen är värt. Exempelvis Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter:

  Vattenfall får klartecken för ny tysk kolgruva. Vad säger regeringen? Skulle det inte vara stopp för nya gruvor?

  Den minister som är ytterst ansvarig för styrningen av Vattenfall, närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S), svarade så sent som i går på en skriftlig riksdagsfråga från moderaternas Lars Hjälmered om just styrningen av Vattenfall. Men frågan handlade om hur regeringen ser på en försäljning av bolagets brunkolsverksamhet i Tyskland, och i Mikael Dambergs svar står ingenting om Vattenfalls pågående expansion av brunkolsverksamheten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra