(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Vattenfall i jättelik fiffelhärva

Veckans Affärer avslöjar idag statliga Vattenfalls fiffel med utsläppsrätter – som ger företaget flera hundra miljoner utan att utsläppen minskar alls. Utsläppen kan till och med öka av fifflet.

Systemet som gör fusket möjligt kallas CDM – Clean Development Mechanism och går i korthet ut på att stora utsläppare i rika länder kan investera i projekt som minskar utsläppen i fattiga länder, och därmed slippa minska utsläppen på hemmaplan.

På pappret ser det hela bra ut, det spelar ju ingen roll var på jorden utsläppsminskningarna sker. Systemet har också hyllats av den svenska regeringen och är en bärande del i regeringens klimatpolitik.

Problemet är att systemet är närmast omöjligt att kontrollera. Veckans Affärer avslöjar att ett av de kinesiska bolag som Vattenfall samarbetat med i själva verket maximerat sina utsläpp för att tjäna så mycket pengar som möjligt:

Bolaget tjänar nämligen mer på handeln med dessa rätter än på själva framställningen av industrigas. En besvärande omständighet är att produktionen hållits uppe så länge man fått sina utsläppskrediter, men när årets tak nåtts har produktionen dragits ner på sparlåga.

Om denna och andra kemifabriker producerar industrigaser bara för att få sälja utsläppskrediter, så kallade CER (Certified Emissions Reductions), har hela syftet med handeln förfelats. Resultatet kan mycket väl bli att utsläppen ökar i stället för att minska.

Vattenfall släpper ut mer koldioxid än hela Sverige. Företaget ägs av svenska staten och direktiven ges av alliansregeringen.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.