Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfall i ny miljardförlustaffär

  Köpte kolkraftsbolag 2008 för 4,6 miljarder kronor. Sålde för 2,2 miljarder kronor.
  Vattenfalls köp av Nuon har flera gånger beskrivits som den sämsta svenska affären – någonsin. Under onsdagen stod det klart att det statliga energibolaget gjort ännu en dålig affär, denna gång då man köpt och sedan sålt sitt aktieinnehav i polska Enea och under tiden tvingats skriva ned värdet på aktieposten med sammanlagt cirka 2,4 miljarder kronor.
  När Vattenfall gick in i Enea under 2008 förklarades affären så här i ett pressmeddelande:

  Parallellt med ambitionen att växa är Vattenfalls strategiska fokus ”making electricity clean”. ENEA S.A. har en blandad portfölj med såväl småskalig vattenkraft som planerade investeringar i utvecklingsprojekt inom vindkraft, men domineras av kolbaserad produktion.
  – Polen är en intressant marknad för oss och i och med det här förvärvet stärker vi vår närvaro där. Vi ser också fram emot att få bidra med vår kunskap om CCS och hur energibranschen kan minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, säger Lars G Josefsson (bilden, SMB:s anm.), koncernchef för Vattenfall AB.

  Men särskilt intressant verkar den polska marknaden alltså inte längre vara för det svenska statliga bolaget. Enligt nyhetsbyrån TT så har Klaus Aurich, chef för investerarrelationer på Vattenfall, sagt till Dagens industri att försäljningen är ett led i att renodla Vattenfalls verksamheter. Som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare så håller Vattenfall just nu bland annat på att satsa flera miljarder svenska kronor på att utreda möjligheterna för ny kärnkraft i Sverige.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.