Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfalls nya strategi

  Vattenfalls ordförande Lars G Nordström skrev nyligen på DN debatt att “Ett nytt kapitel för Vattenfall har börjat”. En av delarna i det nya kapitlet är att Vattenfalls planer på CCS anläggningar i Tyskland inte kommer att infrias.

  Lars G Nordström skriver att ”Vattenfalls ambitioner att fånga in och lagra koldioxid från kolkraftverken kommer inte att infrias.” Och att ”Faktum kvarstår: produktion av el och värme från koleldade kraftverk kommer under en överskådlig tid att leda till betydande utsläpp av koldioxid.” Orsaken sägs vara att ”de legala förutsättningarna i Tyskland inte kunnat fastställas på ett tillfredsställande sätt.”

  Så om CCS tekniken inte fungerar, hur ska då Vattenfall nå sitt mål om att minska sina utsläpp till 65 miljoner ton Co2 år 2020 och bli koldioxidneutrala år 2050?

  Vattenfall generar större utsläpp än hela Sverige. På företagets hemsida kan man läsa att de 2008 genererade 83 miljoner ton CO2 utsläpp, jämfört med 60 miljoner ton i hela Sverige. Men företaget är lönsamt. Förra året gjordes en vinstutdelning till svenska staten på 6,8 miljarder SEK. Men Vattenfall ska enligt ägardirektivet vara både lönsamt och ”ledande i omställningen till ett miljömässigt hållbart energisystem”.

  Vattenfalls kolkraftsstrategi har genererat vinst – till ett högt pris för miljön. Greenpeace kallar Vattenfall ”en skam för Sverige”. Genom Vattenfall äger svenska folket 5 kolkraftverk i Tyskland, 3 i Danmark, 2 i Nederländerna och ytterligare 2 under konstruktion i Tyskland. Fyra av dessa är dessutom med på Världsnaturfondens ”Dirty Thirty” lista över de smutsigaste kolkraftverken i Europa. Vattenfall har dessutom ansökt hos Strålskyddsmyndigheten att få bygga två nya kärnkraftsreaktorer i Sverige.

  Enligt artikeln av Lars G Nordström öppnar nu företaget upp för avyttringar och omprövningar. Förhoppningsvis innebär den nya strategin att Vattenfall visar mer ledarskap i omställningen till ett miljömässigt hållbart energisystem.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.