Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Vattenfalls vd tror på ny kärnkraft

  I Ekots Lördagsintervju som sändes nu i helgen säger Vattenfalls vd Öystein Löseth att han tror det kommer byggas ny kärnkraft i Sverige.

  – Jag tror, om jag uttrycker mig personligt, att Sverige kommer att bygga ny kärnkraft på sikt.

  Ekot förklarar det så här:
  ”Enligt Öystein Löseth blir det svårt för Sverige att klara energiförsörjningen enbart på vattenkraft och vindkraft. Han föreställer sig att det skulle leda till alltför kraftiga svängningar i elpriset.”

  I intervjun framgår även att Vattenfalls vd är beredd att satsa stora summor på att utreda om det går att få lönsamhet i ny kärnkraft.

  – Jag räknar med att hela den processen, innan man tar ett investeringsbeslut, kommer att kosta miljarder, säger Löseth.

  Intervjun väckte stor uppmärksamhet i lördags. Inte minst är uttalandet om ny kärnkraft intressant med tanke på vad Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma, som tidigare jobbat för just Vattenfall, sa till tidningen Energivärlden i slutet av förra året.

      – Jag har en pragmatisk syn och tycker att anläggningarna ska användas tills livslängden tar slut. Under tiden får vi se om det finns intresse från industrin att bygga nytt utan subventioner. Jag tror inte att de vill stå för kostnaderna. Både i Storbritannien och Finland drar industrin sig tillbaka från sina tidigare ambitioner inom kärnkraft, säger Erik Brandsma och konstaterar sedan:
  – Vi arbetar för ett hållbart energisystem, och jag tycker faktiskt inte att kärnkraft är en del av ett sådant system.
  I stället är det förnybara energislag som måste växa i framtidens energisystem, enligt Energimyndigheten.

  Även den tidigare generaldirektören på Energimyndigheten, Tomas Kåberger, som är ordförande för Förnybarhetsrådet, professor vid Chalmers tekniska högskola samt ordförande för Japan Renewable Energy Foundation, har också han gjort klart att det förnybara kan leverera. I september 2012 hade Kåberger en debattartikel i Dagens Industri där han skriver:

   ”Svensk förnybar energi kan stå för mer än 100 procent av Sveriges elanvändning mellan 2020 och 2030 och kanske redan 2030 mer än 100 procent av all svensk energianvändning.”

  Några månader senare i december förklarade Kåberger för tidningen ETC att Sverige har resurserna och den industriella kompetensen för att kunna nå 75 procent förnybar energi redan till år 2020, och att ”pessimismen är det största hotet mot en effektiv fortsatt utveckling av förnybar energi”.

  Läs mer: Missa inte Supermiljöbloggens avslöjande från i fredags: Energimyndigheten tänker utreda vägen till ett hållbart energisystem

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra