Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Växtskyddsmedel bakom massiv bidöd

  Den bidöd som spridit sig över världen och som tagit ihjäl bin 100 – 1000 gånger snabbare än vad som är normalt har nu fått en möjlig förklaring. The Independent skriver idag om en opublicerad amerikansk studie som pekar ut den tysk kemijätten Bayer som boven i dramat. Studien är egentligen två år gammal men har av okända anledningar inte släppts förrän nu.

  Det är det populära växtskyddsmedlet Imidacloprid som pekas ut som huvudskyldig, även om hela gruppen neonicotinoider som Imidacloprid tillhör länge misstänkts döda just bin. Miljöorganisationer runt om i världen höjer nu rösten för att neonicotinoider ska förbjudas. Redan idag är medlet förbjudet i Frankrike, Tyskland och Italien.

  I Sverige används ämnet bland annat i odlingen av sockerbetor.

  EU:s jordbruksministrar träffades idag för att diskutera frågan.

  Om bidöd: Colony Collapse Disorder är ett fenomen som upprepats många gånger i historien. Helt plötsligt kan hela bikolonier vara spårlöst försvunna. Den massiva bidöd som sker nu är dock väldigt många gånger högre än de man studerat tidigare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.